HIM na FEZEN Festivalu – Prekid stvarnosti uz HIM


HIM @ Fezen Festival 2015Ovogodišnji FEZEN Festival ugostio je brojne bendove, među kojima su se našli Judas Priest, HIM, Black Label Society, Sabaton, Soilwork, Danko Jones i mnogi drugi bendovi iz Mađarske. Organizacija samog festivala je za svaku pohvalu. Prostor obuhvata dve bine. Manju, na kojoj su uglavnom svirali lokalni bendovi i veću binu, gde su sva velika imena festivala nastupala. U okviru koncertnog prostora nalazila su se brojna mesta gde je publika mogla da se odmori u pauzama između koncerata, kao i nekoliko mesta gde su mogle da se kupe brojne stvari bendova i gde se organizovalo i upoznavanje sa nekim bendovima i potpisivanje ploča.

Posetili smo koncert finskog „love metal“ benda HIM, tačnije poslednji dan festivala. Posle gužve na granici i dugog putovanja, stižemo u Sekešfehervar (Székesfehérvár), grad u Mađarskoj gde se održava FEZEN Festival. Ljudi iz organizacije i menadžeri festivala su bili izuzetno korektni prema nama, izašli su nam u susret za brojne stvari i ovom prilikom želim da ih pohvalim. Koncert sastava HIM zakazan je za 22:30h, pa smo imali sasvim dovoljno vremena da se prošetamo po prostoru i vidimo šta zanimljivo FEZEN Festival ima da nam pokaže. Publika, koju je uglavnom sačinjavao ženski rod, polako se okupljala i zauzimala svoja mesta za koncert. Na sve strane su se mogle videti majice sa članovima benda HIM ili dobro prepoznatljivim obeležjem samog benda – Heartagramom. Ovo je drugi u nizu nastupa benda na ovogodišnjoj turneji koja nosi naziv Tour Of The Middle Aged 2015, a definitivno je obeležena promenom u postavi samog benda. Naime, na mesto starog bubnjara Gasa Lipstika (Gas Lipstick) došao je Juka Kruger (Jukka “Kosmo” Kröger), koga je bend predstavio po prvi put na koncertu održanom na Qstock Festivalu u Finskoj. Nakon ove objave, bend je započeo svoju turneju koja će trajati sve do kraja godine i završiće se tradicionalno na Helldone festivalu 31. decembra u Helsinkiju.

Kako se približavalo vreme početka koncerta, publika je postala brojnija i konačno je počelo da se oseća nestrpljenje i euforija u iščekivanju benda koji je još od svog nastanka, davne 1991. godine, bio obeležje brojnih alternativnih generacija.

Tačno u 22:30h na scenu izlaze HIM. Prvo se pojavljuje klavijaturista benda Barton (Burton), a odmah za njim basista Mige, gitarista Linde, novi bubnjar Kosmo i kao što je i bilo očekivano, za kraj ostaje najbolje, čovek zbog koga smo svi mi došli na koncert i koji je alfa i omega benda HIM, pevač Vile Valo (Ville Valo). Koncert započinju pesmom „Buried Alive By Love“, što je i bilo očekivano, s obzirom da već godinama unazad ova pesma otvara svaki koncert benda. Odmah za njom počinju da se ređaju hitovi, među kojima su „Poison Girl“, „The Kiss Of Dawn“ i pesma „Pretending“ koju je definitivno obeležio simpatični momenat na kraju pesme gde je Vile zaboravio reči i šaljivo se obratio publici. Naravno da mu niko to nije zamerio od prisutnih, šta više to je i jedan od najzanimljivijih i definitivno poseban trenutak koncerta. Na samom početku i tokom prvog dela koncerta zvuk je bio nešto lošiji, pa se teško moglo razaznati o čemu Vile priča, ali članovi benda su tokom prvih nekoliko pesama konstantno davali znak toncima da im pojačaju zvuk u monitorima.

HIM @ Fezen Festival 2015

Bend nastavlja koncert sa pesmom „Into The Night“ koja se nalazi na poslednjem izdanju benda pod nazivom Tears on Tape, ali publika definitivno nije upućena u nove stvari benda, pa je ova pesma nešto slabije propraćena. Dalje se ređaju hitovi „Killing Loneliness“, „Scared To Death“, „Your Sweet Six Six Six“ i „Join Me In Death“, pesma koja važi za jedan od najpoznatijih hitova benda i koju su svi željno iščekivali, pa je publika uz ovacije i horsko pevanje ispratila ovu pesmu kao što se i očekivalo. Zvuk se već uveliko popravio i neuporedivo je bio bolji nego u prvom delu koncerta, pa smo sada mogli da u punom sjaju slušamo izuzetne muzičare koji sačinjavaju sastav HIM.

Koncert se dalje nastavlja hitovima „Bleed Well“ i „In Joy and Sorrow“, što je bilo pravo pozitivno iznenađenje sačinjeno od spoja emocija, gitarskih rifova i besprekornog pevanja kojim je Vile oduševio sve prisutne u publici. Dalje slede pesme „All Lips Go Blue“, „The Sacrament“, „Rip Out the Wings of a Butterfly“, gde se masa putpuno oduševila, uz horsko pevanje ispratila svaki stih pesme i neprestano skakala u ritmu muzike. Stari hit benda „Gone With The Sin“ uglavnom je ženski deo publike ispratio upravo kako se i očekivalo i uz lagano igranje i pevanje stihova pesme uživalo u perfektnom izvođenju koje nam je Vile preneo.

Slede pesme „Wicked Game“, „Heartkiller“, „Heartache Every Moment“, „Tears On Tape“ i „Right Here In My Arms“, gde smo prisustvovali perfektnom izvođenju benda koje je bilo propraćeno konstantnom komunikacijom i šaljivim momentima na sceni između dva najbolja drugara i osnivača sastava HIM, Vile Vala i Mige Amoura. Definitivno najemotivniji momenata jeste sam kraj koncerta i izvođenje pesama „Funeral Of Hearts“ i „When Love and Death Embrace“. „Funeral of Hearts“ je upravo ono što je publika sa nestrpljenjem očekivala celo veče, spoj „love metala“ i moderne poezije u jednom upravo je ono što jedino Vile Valo može da stvori i pokazalo se kao dobitna kombinacija.

„When Love and Death Embrace“ je pesma koju je Vile posvetio svojoj majci, a na koncertu pesmu je posvetio svim devojkama u publici i posle maestralnog izvođenja, Vile se zahvaljuje publici, odlazi sa scene i ostavlja ostatak benda da završi dobro poznatu stvar benda koja je poznata po dugačkim deonicama na klavijaturama i gitari. Po završetku pesme i ostatak benda odlazi, ali publika ostaje na mestu i ovacijama, vrištanjem i aplauzom pokušava da dozove bend nazad. Uspeva u tome. Posle kraće pause HIM se vraćaju na scenu i za kraj ostavljaju obradu pesme „Rebel Yell“, Bilija Ajdola (Billy Idol), gde publika potpuno gubi osećaj sa stvarnošću i prepušta se ritmu pesme koja zvuči bolje nego ikad. Po završetku pesme, Vile se ponovo zahvaljuje publici, članovi benda zasebno pozdravljaju publiku, povlače se sa scene i ostavljaju masu koja pokušava da se povrati u stvarnost.

HIM @ Fezen Festival 2015

Izbor pesama je ono što je sve oduševilo i obeležilo ovaj koncert. HIM su poznati po tome što u poslednjih desetak godina su imali bolje setliste na koncertima u Americi, nego u Evropi, što je dosta pogađalo njihove evropske fanove koji su ih slušali i pre uspeha sa albumom Dark Light iz 2005. godine. Ovim koncertom i izborom pesama definitivno su se iskupili svojoj publici. Do danas su izdali osam studijskih albuma, a na koncertu su svirali po nekoliko pesama sa svakog od njih. Defnitivno su bolje ispraćene bile pesme sa kultnih albuma benda poput Razorblade Romance, Love Metal ili Dark Light. Lepo je što su u svoju setlistu opet ubacili hitove sa albuma Screamworks ili Deep Shadows And Brilliant Highlights koje godinama unazad nisu svirali iz nepoznatih razloga. O ovoj setlisti je do sada moglo samo da se sanja. Iako je publika mogla malo bolje da isprati novi album Tears on Tape, to svakako ne kvari krajnji utisak koncerta, koji posle skoro dva puna sata trajanja i 23 pesme predstavlja koncert koji će se prepričavati još dugo, dugo vremena.

Iako su pretrpeli promenu u postavi posle 16 godina, to je opet onaj isti „love metal“ bend koji smo voleli i uz koji su mnogi odrasli, a koji sada započinju svoje novo poglavlje u pisanju istorije sa uvežbanim bubnjarem koji kao da je tu sve vreme bio. Zato, Kosmo, želimo ti dobrodošlicu u porodicu koju sačinjavaju Vile, Linde, Mige i Barton, a poznatija je kao HIM.

(Visited 233 times, 1 visits today)