Hilda Kazasian na Nišvilu


Fantastična bugarska pevačica i perkusionistkinja jermenskog porekla – Hilda Kazasian (Kazasyan) nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu u subotu15. avgusta, u pratnji Blagoevgrad big benda, a specijalni gost ovog programa biće čuveni bugarski bubnjar, vibrafonista, kompozitor, aranžer Hristo Jocov (Yotsov).

Hilda Kazasian je nastupila na jednom od prvih izdanja Nišvilla – tada kao velika nada ne samo bugarske već i evropske džez scene. Danas je ona vodeća džez pevačica Bugarske koja je sa velikim uspehom gostovala u Engleskoj, Rusiji, Belgiji, Francuskoj, Japanu, Poljskoj, Austriji, Italiji, a pre deset godina je po pozivu nastupila i u čuvenom Blue Note jazz klubu u Tokiju.

Hristo Jocov, koji već decenijama važi za jednog od najboljih evropskih džez bubnjara ali i vibrafonista, već trideset godina je šef odseka za bubnjeve na džez departmanu Bugarske nacionalne muzičke akademije, na kojoj je ranije diplomirao na odseku udaraljki. Takođe potiče iz muzičke porodice, a prvi značajniji džez angažman je imao 1982. godine (kada je imao samo 22 godine) u sastavu čuvenog flautiste Simeona Štereva. Godine 1984. sa pijanistom Antoni Dončevim osniva sastav Acoustic Version koji već tokom naredne dve godine osvaja prva mesta na najprestižnijim evropski džez konkursima (Hoeilaart – Belgija i Leverkusen – Nemačka) i dobija titulu Evropski džez umetnici godine. Snimao je i nastupao sa različitim džez postavama u Evropi, Indiji, Kanadi, Japanu.

(Visited 17 times, 1 visits today)