Hexvessel 5. aprila u novootvorenom klubu Elektropionir u Beogradu


Hexvessel @ Klub Elektropionir, BeogradKoncertna agencija Rock Svirke s ponosom najavljuje koncertnu promociju hvaljenog izdanja od strane muzičke kritike i fanova When We Are Death – benda Hexvessel iz Finske koji će u sklopu evropske turneje održati koncert u sredu, 5. aprila u novootvorenom klubu Elektropionir (Cetinjska 15a) sa početkom u 21 čas.

Bilo je to 2009. godine kada se Met Meknerni (Mat McNerney) doselio u Finsku – čudnovatu zemlju Skandinavije, u kojoj je humor tmuran kao zimska popodneva i priroda oduzima dah kao i njihova rakija. Poreklom iz Velike Britanije, došao je tamo preko poslova u Norveškoj i Holandiji, sa imenom koje je već imalo težinu u andergraundu avantgardne i ekstremne metal muzike, između mnogih drugih pevao je i pisao tekstove u bendovima kao Dødheimsgard i Code, nekad pod pseudonimom Kvohst. Kasnije, postigao uspeh sa Beastmilk, miljenicima modernog post panka i spin–ofom toga, Grave Pleasures.

U Finskoj je pronašao „sebi bliske“ i tu je „prizvao“ Hexvessel – bend osnovan da kanališe Metovo unutrašnje ja i poveže ga sa prostranstvom beskraja kosmosa oko njega. Jednostanije rečeno, da svira psihodeličnu muziku u pravom smislu reči.

Sličniji komuni nego običnom bendu, duh koji ih okružuje evocira viziju grupe pagana severnjaka, koji oživljavaju u Laurel kanjonu, kasnih 60ih; a prema zvuku je pre obrnuto – Džoni Mičel (Joni Mitchell) i The Doors, oslobođeni u finskoj divljini (po svoj prilici intoksikovani, pod „ponoćnim suncem“).

Hexvessel je uvek rok, ali nikad rol – balansirajući folk melodiju sa psihodeličnim drajvom, aludirajući na Captain Beefheart, Crimson i The Beatles i amerikanu vlažnih očiju, koju su savremeni folk umetnici kao First Aid Kit, usvojili i redefinisali. Zajedno to daje istinski jednistvenu mešavinu bezvremenog pripovedanja i tvorenja pesme.

Od objave njihovog debi albuma u 2011, bend je u svojoj zemlji rasprodao hedlajn turneje i nominovan za dva finska Gremija, pravio turneje po Evropi zajedno sa bendovima kao Sabbath Assembly i Alcest, svirao na prestižnim festivalima kao Roadburn u Holandiji i SXSW u Teksasu, videli su svoju muziku na muzičkim i kritičarskim listama. Ovaj neobičan čopor Finaca je uspeo da stvori svoj sopstveni svet, u kom, sve veći broj radoznalih autsajdera je gladno parčeta.

U januaru 2016. bend objavljuje i treći studijski album. Prvo izdanje pod Century Media Records a pod njihovom Secret Trees etiketom. Rad, za koji Met kaže da je njegov najličniji do sad. Ulazeći u sledeću fazu, dublje u misterije i čuda žvota, ljubavi i smrti – pitanje je na kraju prepušteno slušaocu.

Will you look beyond what meets the eye?
Will you allow yourself to face love and death?
Are you (h)experienced?

Recenzije:

Album When We Are Death (2016)
„Spiritualnim temama i afirmativnim pristupom, Hexvessel se vraćaju na neretko zaboravljene vrednosti, neposredan dodir čoveka i prirode, i podsećaju nas na vanvremensku lepotu postojanja.“Nevena Balalić (Nocturne Magazine)
Album No Holier Temple (2012)
„Sasvim je izvesno sada da momci i devojke koji čine ovaj sastav i te kako dobro znaju šta žele i kakve albume nameravaju da snimaju jer je i drugo po redu izdanje jednako kvalitetno, zanimljivo i inovativno kao i prvo.“Stefan Lazić (Nocturne Magazine)

Website: http://hexvessel.tumblr.com/
Facebook: https://www.facebook.com/hexvessel/

Ulaznice su u prodaji preko sistema Eventim, Gigstix, DD Tickets, Ljubavnica kafe (Balkanska 19), kao i u Felix (TC Sremska) i Žila šopu (Čumićevo sokače). Promo cena 400 (ograničen kontigent), pretrodaja 600, dok će na dan koncerta iznositi 800 dinara!

Rezervacija ulaznica moguća i putem mejla: office@rocksvirke.com (ime i prezime, kontakt telefon).

(Visited 120 times, 1 visits today)