Hardcore na Tvrđavi – Madball!


Madball Freddy CricienČvrsti, beskompromisni, oštri i opori zvuk, tekst bez dlake na jeziku uperen prema ,,remetilačkom’’ faktoru i sistemu, prepoznatljiv imidž! Da, reč je o čistom hardcore-u, a još kada on dolazi iz kolevke Njujorka, stvar je kristalno jasna – Madball.

Madball, čuveni njujorški hardkor bend, jedan od začetnika i najeminentnijih predstavnika ovog pravca, ,,mejnstrim andergraunda’’, koji je na sceni 25 godina, nastupio je prvog dana festivala, u četvrtak (10.jula) na, ponovo aktivnoj, Explosive bini. Nakon nekoliko sati zakašnjenja, zbog problema na granici, oko 3 časa iza ponoći, na binu, smeštenu između zidina, u šancu tvrđave, izašli su pevač i osnivač Freddy Cricien i dobro poznata ekipa, gitarista Mitts, Hoya Roc korpulentni basista i bubnjar Mike Justian. ,,Rešili smo gluposti na granici, a sada smo došli da sviramo pravi hard kor!’’, nakon ,,pravdanja’’ kašnjenja odmah su svom žestinom krenuli sa svirkom i sa pesmom ,,Hardcore Lives’’, koja se nalazi na poslednjem istoimenom albumu. Zatim su sledile starije stvari kao što su ,,Get out’’, ,,Beast’’, ,,Smell The Beacon’’, što je zagrižena publika, a naročito ona starija sa oduševljenjem prihvatila.

,,Mnogi su nas čuli, ali ima onih koji nas prvi put slušaju, neka priđu!’’, pozivao je Fredi, koji je pored konstantnog skakanja i penjanja po bini, sjajno komunicirao sa publikom i tako stvorio neophodnu hemiju na relaciji masa (publika) – izvođač. Uprkos prohladnom i kišovitom vremenu, temperatura je rasla a ređale su se ,,Look My Way’’, ,,Infiltrate The System’’, melodična ,,Doc Marten Stomp’’, na šta je Fredi rekao kako je zadivljen skakanjem ljudi u 3 ujutro. Vrhunac je usledio prilikom izvođenja pesme ,,Pride (Times Are Changing)’’, gde je čitav prostor pretvoren u pravi hardkor spektakl sa masovnim ,,gurkama’’ i nošenjima na rukama, jedino je zafalio ,,tradicionalni’’ ulazak pevača među publiku, pa da atmosfera bude poptuna. ,,Sviramo pravi hardkor i on živi!’’, kolektivni vrisak i poklič ,,Hardcore Still Lives’’ za kraj.

Playlist

 

Jakim gruvom, oštrim basom, oštrom i punom distorzijom, Madball je pokazao i predstavio zvuk pobune i kako hardkor treba da zvuči.

Foto by Marijana Vranic
http://www.marijanavranic.com/?gallery=exit3-2

(Visited 85 times, 1 visits today)