Hammerfall – udarna moć u Fabrici


Hammerfall je u poslednjih 20 godina jedna od najpopularnijih metal grupa. Sa velikom armijom obožavalaca prisutni su na svim značajnim metal festivalima, a njihovi koncerti se pamte. Samim tim nije čudno što su karte za novosadski koncert u Fabrici rasprodate par dana pred sam koncert. Jedan od razloga tome je što je ovo bio jedini koncert u Srbiji na ovoj turneji, a na eks-ju prostoru, sviraće još jedino u Ljubljani.
Joše jedan argument vrednosti ovog koncerta je upravo koncert u Novom Sadu. Novosadski koncerti imaju svoju vrednost, o njima se decenijama priča i ispredaju se i urbane legende. Imaju vrednost jer se većina koncerata zakazuje u glavnom gradu i to je postalo uobičajeno, a u poslednje vreme SKCNSFabrika je upriličila nekoliko krupnih muzičkih imena, a upravo Hammerfall je prilično krupno ime, a prostor Fabrike je bio tesan za sve koji su želeli da ih vide i čuju.

Naznačeno vreme početka koncerta se strogo poštovalo (što je redak slučaj), te je predgrupa ArmoredDawn iz Brazila počela tačno u 20 časova. Ova grupa je čudan, verovatno i nekompatibilan, spoj power metala, viteško, vikinške ikonografije i Brazila. Ljudi prosto pokušavaju da budu ono što nisu, odatle i veoma loš engleski jezik kao i pevanje na istom. U 40 minuta seta odsvirali su pesme sa dva albuma, promovišući i aktuelan album Barbarians in Black. Uz dve gitare i klavijaturu, muzika zvuči raskošno.

Bez mnogo čekanja, takođe na vreme, Joakim Kans (Joacim Cans), Oskar Dronjak (Oscar Dronjak) i ostatak grupe izašli su na binu, a prva pesma je, očekivano, bila „Hector’s Hymn“, a odmah, skoro bez pauze, nastavljeno je sa „Riders Of The Storm“ i brzom i melodičnom „Renegade“.
Već na prvim taktovima su pokazali moć, raskoš i širinu metala koji sviraju. Energično, precizno, brzo i melodično sviranje uz visok, lirski i precizan vokal, nadopunjavanje i nadmetanje dvojice gitarista, mitski naboj u pesmama i teatralno ponašanje na bini su obeležili gotovo čitavu svirku. Na muzičarima se vidi da li znaju da održe koncert i da dočaraju odsvirano, a Hammerfall to vrlo dobro zna i ide mu od ruke.
Nastavljeno je sa „Dethrone And Defy“, „Any Means Necessary“, a pesmu „Blood Bound“ je horski podržala sva okupljena publika, koja i inače nije mirovala tokom celog koncerta.

Komunikacija između bine i publike je bila odlična, pevač je u nekoliko navrata ponovio ustaljenu koncertnu matricu da je u Novom Sadu publika neverovatna i da će pamtiti dugo ovaj koncert. Činilo se, a i duboko verujemo da je bio iskren. Posebnu pažnju i naklonost je imao gitarista i osnivač Oskar Dronjak koji ima srpsko poreklo sa očeve strane, a publika je to pozdravila uzvicima „Oskare Srbine“. Oskar se kasnije i obratio na mikrofon, podsetivši da pamti svoj prvi dolazak u Srbiju pre desetak godina i u to ime se ogrnuo srpskom zastavom.

Ređale su se „Crimson Thunder“, „Last Man Standing“, „Legacy Of Kings“, a poseban uvod je imala „Let The Hammer Fall“, propraćena velikom bukom, a odsvirana na gitari u obliku velikog čekića.
Naravno, bis je bio očekivan i obavezan, a na bis su odsvirane „Hammer High“, „Bushido“ i „HeartsOn Fire“.

Na samom kraju usledio je naklon publici, deljenje trzalica, palica i setlista i čekanje za eventualnu fotografiju sa članovima benda. Ako se sve to dešava na ostalim koncertnim destinacijama, sasvim sigurno da je, ovde, u Srbiji, u Novom Sadu, sve sa većim žarom i iskrenošću.

Na kraju treba pomenuti jednu jako bitnu stvar, a to je zvuk na koncertu, koji je bio besprekoran, čist, toliko da se čuje svaki ton na svakom instrumentu. Ovo je dokaz da je u Fabrici, u kojoj zvuk često nije bio na potrebnom nivou, moguće podesiti zvuk i tako upotpuniti ugođaj koncerta i učiniti da konecrt Hammerfall-a bude najbolji koncert u ovom prostoru ikada.

Zaključak za koncerte u Novom Sadu je uvek isti. Velike koncerte u Novom Sadu, Novi Sad ume da ceni i učini ih nezaboravnim, kako za muzičare na bini, tako i za istoriju.

O koncertu Hammerfall-a, 30. oktobra 2018. u SKCNS Fabrici će se dugo pričati.

(Visited 162 times, 1 visits today)