„Hallelujah“ najsavršenija pesma na svetu


Leonard KoenU knjizi Alana Lajta (Alan Light) “The Holy or the Broken: Leonard Cohen, Jeff Buckley, and the Unlikely Ascent of Hallelujah”, većina popularnih autora današnjice smatra da je pesma Leonarda Koena „Hallelujah“, najsavršenija pesma na svetu. Autor kaže da je knjigu napisao jer je želeo da istraži efekat lavine koji je pesma postigla tokom nekoliko decenija.

Pevač grupe U2, Bono Voks (Bono Vox) smatra da je pesma Leonarda Koena „Hallelujah“ najsavršenija kompozicija snimljena u popularnoj muzici, dok Leonard Koen kaže da mu je neverovatno drago što je „Hallelujah“ i među najizvođenijim pesma šou programa koji traže talentovane pevače.

Pesmu „Hallelujah“ obradili su mnogi, a pored originalne, najzapaženija je bila verzija koju je Džef Bakli (Jeff Buckley) izdao na debi albumu “Grace”.

Među brojnim umetnicima koji su, pored Džefa Baklija, izvodili Koenovu pesmu, za koju Lajt navodi da je „hipnotička sinteza molitve i seksualnosti“, su i Bono, Vili Nelson (Willie Nelson), Rufus Vejnvrajt (Rufus Wainwright), Imodžen Hip (Imogen Heap) i Džon Kejl (John Cale).

(Visited 91 times, 1 visits today)