Grupa Pink Floyd objavila prvu pesmu nakon 28 godina kao podršku Ukrajini


Legendarni rok sastav Pink Floyd danas objavio je novi singl “Hey Hey Rise Up” u znak podrške građanima Ukrajine. Reč je o prvoj kompoziciji benda još od 1994. godine, a sav prihod od prodaje ići će za humanitarnu pomoć stradaloj zemlji.

Pesmu izvode gitarista David Gilmour i bubnjar Nick Mason, a pridružuju im se basista Guy Pratt i Nitin Sawhney na klavijaturama. Vokal koji čujemo pripada Andriyu Khlyvnyuku iz ukrajinskog benda Boombox. Korišćen je audio zapis Khlyvnyuka kako peva u središtu Kijeva gde je izveo “uzbudljivu ukrajinsku protestnu pesmu napisanu tokom Prvog svetskog rata, a koja se u poslednje vreme pjeva u znak protesta protiv ruske invazije”.

Gilmour, koji ima ukrajinsku snaju i unuke, izjavio je da se oseća dirnutim Khlyvnyukovim nastupom “na trgu u Kijevu sa ovom prekrasnom crkvom sa zlatnom kupolom i … u tišini grada bez prometa ili pozadinske buke od rata.” Dodao je da je to “bio snažan trenutak koji sam poželeo da ukomponujem”.

“Hey Hey Rise Up” prva je autorska muzika Pink Floyda u 28 godina. Godine 2014. bend je objavio album The Endless River, koji je uglavnom bio sačinjen od ambijentalne i instrumentalne muzike nastale za vreme snimanja albuma The Division Bell.

(Visited 11 times, 1 visits today)