Grupa Kler ekranizovala pesmu „Ti si iz ovog grada“


Kler - Ti si iz ovog gradaNovosadska pop rok grupa Kler snimila je spot za pesmu “Ti si iz ovog grada” prvu po redu sa istoimenog albuma objavljenog za našu izdavačku kuću.

Spot je sniman u celosti “gopro hero” kamerom, a kako kaže reditelj Filip Markovinović, probali smo prvog dana snimanja i sa regularnom kamerom, no s obzirom da je ideja bila da pevač Branja Baturan bude stalno u pokretu i da prolazi kroz razne delove grada, gopro se pokazao kao najbolje (a s obzirom na budžet i jedino) rešenje.

Kamera je bila nakačena na bicikl koji sam potom ja vozio ispred Branje, dok je on hodao i pevao. Pri tom je slušao pesmu preko mp3 plejera na svom telefonu, kao plej bek. Ljudi su nas ponekad čudno gledali, ali najčešće nisu ni shvatali da se tu nešto snima, kaže reditelj spota “Ti si iz ovog grada” Filip Markovinović.

“Time lapse” kadrovi su snimani istom kamerom. Na probi smo koristili kao rasvetu dve kineske lampe sa sijalicama od 100w.

Go pro je kamera koja se inače koristi najčešće za snimanje ekstremnih sportova. Ima zaštitu, veoma je mala, moze pod vodu, otporna je na udarce i daje full hd snimak. Ali s druge strane nema displej, i ima nepromenjivu široku optiku kao i automatsku kontrolu blende tako da tokom snimanja ne postoji mogućnost da se iskontroliše šta je zapravo snimljeno. Kao nekada sa filmskom trakom, tako i ovde se tek kod kuće, kada se materijal ubaci u računar, vidi sta je zapravo snimljeno. Pošto i ostale parametre slike kamera određuje sama, automatski, snimak je već sam po sebi imao zrno i teksturom podsećao na film, a u procesu postprodukcije urađena je kolor korekcija.

Za spot je napravljena skraćena verzija pesme, koja je u originalu skoro dve minute duža i koju za potpuni užitak kao takvu i treba slušati. Pesma, kao i ceo album, može da se besplatno preuzeti iz naše Download sekcije sajta.

U pravljenju spota su učestvovali i snimatelj Miloš Rančić, producent Nataša Markovinović i montažeri Uroš Jandrić i Darko Maletin. Njima je rad na ovom spotu bio ujedno i zadatak na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

(Visited 177 times, 1 visits today)