Grejs Džouns na EXIT-u


Jedna od najvažnijih svetskih umetnica savremenog doba, revolucionarna muzička ikona, supermodel i filmska zvezda, istinski besmrtna – jedna, jedina i neponovljiva Grejs Džouns dolazi na EXIT! Ova nesvakidašnja ličnost nam dolazi iz najviše i poslednje klase „vanzemaljaca“, od kojih su mnogi na Zemlji ostavili neizbrisiv trag i nažalost otišli – Bouvi, Princ i Majkl Džekson, menjali su svet sa njom. Na glavnoj pozornici festivala pokazaće da je još pre Madone, Lejdi Gage i Rijane, kojima je bila najveći uzor, prva uvela avangardnu umetnost i visoku modu u svetske muzičke tokove. Magazin Vog  proglasio ju je „ultimativnom modnom muzom„, a muzički autoritet Rolling Stone za „neodoljivu umetnicu, modnu ikonu i simbol„.

Nakon premijere na filmskom festivalu u Torontu, dugo snimani dokumentarni film o životu fascinantne art-rok aristokratkinje, „Grace Jones: Bloodlight & Bami„, imaće i svoju bioskopsku premijeru ovog proleća, upravo pred njenu turneju sa kojom dolazi na tvrđavu.

Samo izuzetni umetnici se neprestano transformišu i fasciniraju, a Grejs Džouns je tu pravi ekspert. Karijeru počinje rušeći dotadašnje stereotipe o tome kako bi manekenka trebalo da izgleda, ali ubrzo otkriva svoju pravu ljubav – muziku. Već 1977. izdaje prvi od deset studijskih albuma, uz kultni disko hit „I Need A Man“, te fantastičnu obradu „La Vie En Rose“ čuvene Edit Pjaf. Nakon disko ere, njeno jamajčansko srce pronalazi se u saradnji sa čuvenim rege tandemom Sly & Robbie koji kreiraju ultimativni hit „Pull Up to the Bumper“ sa kojim provodi čak sedam nedelja pri vrhu Billboard top liste. Ubrzo sledi i famozni „Libertango“ Astora Pjacole čiju čuvenu temu obrađuje u velikom hitu „I’ve Seen That Face Before„.

Kako bi svetska muzička scena, ali i savremena umetnost generalno izgledali bez njenog uticaja, gotovo je nezamislivo, jer su nebrojeni umetnici upravo Grejs navodili kao uzor. Mediji su pisali o pokušajima Lejdi Gage da ostvari saradnju sa Grejs, koja je to odbila uz jasnu poruku: „Mlade pop zvezde izigravaju pionire bez da stvarno nešto rizikuju„. Bilo da su u pitanju muzičke ili modne transformacije, jedna stvar je sigurna – Grejs je to prva uradila i ovogodišnji EXIT biće životna prilika da se ova prava istorijska ličnost i savremena ikona doživi u svom punom sjaju na našoj najvećoj koncertnoj pozornici.

EXIT festival biće održan od 12. do 15. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Ulaznice po promotivnoj ceni sa 65% popusta od finalne, za 6.490 dinara prodaju se onlajn putem sajta exitfest.org, kao i direktno u mreži Gigs Tix, a na sajtu zvanične turističke agencije exittrip.org dostupni su i turistički paketi koji pored ulaznica, sadrže i opcije za smeštaj i prevoz do EXIT festivala.

(Visited 79 times, 1 visits today)