Goribor – Evo je banja


goribor_evo_je_banjaOnaj osećaj kad ti se ispuni rođendanska želja – u rukama držim novi album Goribora „Evo je banja“, jednog od mojih najdražih bendova. Recenzija je bila neminovna.

Goribor je drugi album izdao preko izdavačke kuće Dancing Bear u martu 2012. god. Ustvari dupli album, sadrži dva CD-a sa po osam pesama. Neke od pesama koje su se našle na ovom albumu već smo imali priliku da čujemo na njihovim koncertima i, sudeći po reakcijama publike, već su postale hitovi koje svi pobornici Goribora znaju i pevaju.

Brutalno ogoljene slike iz života ljudskog bića maestralno predstavljene u stihovima St-a. I ranije sam komentarisala da ovo nije muzika, ni poezija već prava „istočnjačka“ filozofija. Varijacije na teme osećanja, situacije u kojoj se nalazimo, monotonije,ljubavi, ličnih poraza donele su niz odličnih pesama u kojima se, hteli-ne hteli, morate pronaći makar na sekund. Osporavani ili obožavani, nema sredine i to je ono što im, po meni, daje epitet originalni.

Album je odsviran tako opušteno, kao da su improvizovali muziku koja će se savršeno uklopiti uz tekstove. Okarakterisani kao elektroblues bend, oni eksperimentišu sa elektornikom, potvrđuju svoj sopstveni stil i ne nude previše oscilacija u zvuku.

Simbolika ili ne, prva numera na albumu zove se „Vožnjica“ (instrumental) i uvodi nas u baš finu vožnjicu tokom nešto više od osamdeset minuta, koliko traje album. Možete samo naslućivati koliko krivina ima taj put kojim će nas voziti.

Druga pesma na albumu, „Burle“, u pravom smislu reči ljubavna. Melodična, ulazi u uho na prvo slušanje. Nedavno su izbacili i spot za ovu pesmu u kojem su koristili snimke sa koncerta u zagrebačkoj Tvornici kulture. U ovoj pesmi prisutna je neverovatna jednostavnost iskazivanja nedostajanja i želje. Onda sledi „Kiša“, prava blues pesma uz St-ovo recitovanje Smile.

Na ovom prvom CD-u nalazi se i numera „Moje misli“. Meni najupečatljivija od prvih osam, jer u nekoliko stihova možeš pronaći sebe u toj St-ovoj priči i pred očima videti slike poslednjih nekoliko godina svog života. Genijalno.

Drugi deo albuma počinje sa „Ti i ja“ (stoner), numerom u kojoj dominira elektronika, a nastavlja se sa „Uzalud se budiš“ koja je urađena u malo bržem ritmu te, čini mi se, malo skreće pažnju slušaoca sa poruke koju šalje. Iako se stih, identičan nazivu pesme, ponavlja mnogooo puta, pesma nije monotona, naprotiv, majstorski odsvirana, ne dozvoljava da ostaneš ravnodušan.

Nakon nje sledi „Ljubavi moja“ u kojoj St skoro da svršava iako peva o „ljubavi“ koja ga ne može gledati takvog kakav je svaki dan. „Niko nije kriv“ deluje kao odgovor na prethodnu pesmu. Savršen izbor reči.  Album se završava pesmom „Ne računajte na nas“ koju bi, oni kojima je namenjena, možda trebalo da shvate kao upozorenje da svakom strpljenju dođe kraj. Možda najkraća pesma na albumu, ali vrlo efektna. St je majstor da s malo reči ukaže na suštinu.

Da ne bi ispalo da sam subjektivna, Nebojša je uskočio kao ispomoć i napisao svoje mišljenje o ostalim pesmama sa albuma:
Grad – Veoma interesantna melodija na akustičnoj gitari se prožima kroz celu pesmu protkana električnom gitarom, basom i bubnjem, country/blues mantra dok St recituje reči o gradu „kako u smradu tone“…sviđa mi se njegov pogled na svet u kome živimo…

Drobilica duše – Snažna ritam sekcija koja otvara pesmu, navodi te u ritmično klimanje glavom dok slušaš St-ovo propovedanje u pozadini…

Početka – Sjajna duet pesma sa Dijanom Vidušin. Govoriti o muzičkoj podlozi na ovoj pesmi je izlišno kao i za ceo album. Zaista nema šta da se zameri po tom pitanju. Dijanino pevanje i St-ijev recital sjajno se uklapaju…

Svi ti ljudi – Psihodelična pesma, sporog ritma, „teških“ reči koje St upućuje ljudima oko sebe, koji narušavaju samo njemu svojstven svet…

Prati i ćuti – „Polako ludiš“, reči koje se prožimaju gotovo kroz čitavu pesmu…

Uzimam – Pesma, malo drugačija od drugih, sa udelom elektronike i loop-ovima, malo bržem ritmu…

Tren – St-ovi tekstovi su priča za sebe. Čovek-filozofija, što bi rekla Ivana. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti…
Goribor je pokazao da je sjajan bend, bez koga bi ovdašnja scena bila debelo uskraćena. Ivana je već pomenula, a tragično je to da ih niko od naših izdavača i promotera nije primetio, jer ipak oni dolaze iz „provincije“ Bora… “

Ne čine dobru poeziju samo stihovi koji se rimuju. Tako i dobru pesmu ne čine samo opšteprihvaćeni standardi koji ne iskaču iz koloseka. Skidam kapu za ovaj album celoj ekipi koja je radila na njemu. Aleksandar Stojković St autor je svih tekstova, a muziku je radio zajedno sa Željkom Ljubićem Pitijem. Osim druga dva člana benda, Miroslava Užarevića i Milana Stošića, na albumu su svirali, neki i pevali: Miloš Vojvodić (bubanj), Davor Milovan Bili (bas), Alfonso Santimone (klavijature), Leon Benko (klavijature), Federico Scettri (bubanj –„Drobilica duše“), Dijana Vidušin (vokal –„Početka“), Nenad Sinkauz (prateći vokal-„Uzalud se budiš“), Alen Sinkauz (bas-„Grad“, „Svi ti ljudi“),Shizo (def-„Burle“).

St ima karakterističan glas, moraš se navići na njega da bi uživao. Od recitovanja do dranja, ima svega. Međutim, tim oscilacijama u izvođenju svojih stihova on dodatno emotivno boji pesme, dodaje subjektivni doživljaj svakom stihu.

Rezultat zajedničkog rada doneo nam je 16 mnogo zajebanih pesama (da izvinete na izrazu, ali ne mogu da nađem adekvatniju reč). I da ne bude da nemam nijednu zamerku, mislim da je ovo previše pesama za jedan album. Pošto je prošlo mnogo vremena od izdavanja prvog albuma, ovu brojku pripisujem nepresušnoj St-ovoj inspiraciji. Nadam se da će, kad bude došlo vreme za treći album, domaći izdavači konačno prepoznati kvalitet i interes u podršci ovom bendu i da nećemo morati da ih „uvozimo“ iz susedne Hrvatske.
Ocena: 9.

Stihovima pesme „Niko nije kriv“ zaokružiću svoj utisak o ovom albumu:

„Biti živ nije puko disanje,
Biti živ nije puko jutarnje dizanje,
Niti sam živ što sam kupio nove cipele,
A ni zato što me država zove na izbore.“

Spisak pesama:
CD 1

1. Vožnjica
2. Burle
3. Kiša
4. Moje misli
5. Grad
6. Drobilica duša
7. Početka
8. Svi ti ljudi

CD 2

1. Ti i ja (stoner)
2. Uzalud se budiš
3. Ljubavi moja
4. Niko nije kriv
5. Prati i ćuti
6. Uzimam
7. Tren
8. Ne računajte na nas

(Visited 135 times, 1 visits today)