Gizmodrome – „Summer’s Coming“ (singl)


U muzičkom svetu je uvek zanimljivo slušati o obrazovanju supergrupa i slušati muziku samih supergrupa. U većini slučajeva, u pitanju su zanimljivi i originalni projekti, fuzije više pravaca i nešto drugačije. Gizmodrome jeste nešto sasvim drugačije i prava radosna vest za muzičke sladokusce.Ova grupa je izdala prvi album ovog leta pod istim nazivom tj Gizmodrome, a nju čine veoma interesantna imena. Bubnjeve svira Stjuart Koplend (Stewart Copeland), član čuvenog grupe The Police, za basom je odlični Mark King iz grupe Level 42, gitaru svira Adrian Belu (Adrian Belew) iz grupe King Crimson, a klavir i sintisajzer svira italijanski pijanista Vitorio Kozma (Vittorio Cosma). Ekipa iz različitih muzičkih pravaca, različitih senzibiliteta. Sve to se prepoznaje u pesmama, a njihov drugi singl sa ovog albuma je „Summer’s Coming“ je odlično merilo.

Ne bi se sa sigurnošću mogao odrediti žanr ove pesme, ali pošto ga peva Koplend u recitatorskom maniru, prisutan je ritam i gruv koji smo slušali u Polis-u koji naginje ka regeu ali u refrenu se prelazi u standardan gruv. Pesma ima mnogo elemenata koji pričaju svoju priču, ali sve te priče čine jednu veoma dobro upakovanu i kompaktnu priču. Svako je virtuoz tamo i koliko treba da bude. Kvalitetan progresiv rok posle dužeg vremena.

Kada smo kod teksta, i on je takođe zanimljiv jer je posredi prikaz leta i vreline na jedan sarkastičan, humorističan način sa određenim geografskim detaljima. Još jedan odličan detalj koji ostaje u uhu su prateći vokali u refrenu koji u čitavoj ovoj priči načinjavaju poslednji potez četkicom.

(Visited 37 times, 1 visits today)