Gitara Kurta Kobejna sa poslednje turneje benda Nirvana na aukciji


Kurt Cobain (Fender Stratocaster)Jedan od pet crno-belih Fender Stratocaster gitara koju je koristio Kurt Kobejn (Kurt Cobain), uglavnom za uništavanje na kraju nastupa, nalazi se na aukciji za minimum 48.500 dolara. Poznato je da je Kurt Kobejn ovu gitaru koristio na Nirvaninom nastupu 16. februara 1994. godine u Francuskoj.Prodavac je postavio instrument na aukciju sa minimalnom cenom od 48.500 dolara, a predviđa se da će gitara biti prodata za više od 140.000 dolara. U opisu instrumenta stoji da je na kraju koncerta u Francuskoj 16. februara 1994. godine, Kurt Kobejn dao gitaru, a prema Kurtovom tehničaru za gitare od decembra 1993. godine pa nadalje, poznato je da je imao pet ovakvih crno-belih gitara, a Fender je koristio isključivo za uništavanje na kraju nastupa zato što su oni bili jeftiniji i plašili su se da bi u suprotnom uništio svoju potpuno novu Mustang gitaru.

Prodavac priznaje da Stratocaster gitara nisu koristili kao prave instrumente tokom svoje turneje po Evrpi, a prilikom istraživanja je pronašao da je Kobejn poslednji put ovaj tip instrumenta koristio na In Utero turneji, pre svega na nastupu Live & Loud koji je kasnije emitovan na MTV-u. Takođe, prodavac nije precizno objasnio kako je došao u posed instrumenta. Prodavac navodi i to da su dva od pet Stratocaster-a uništena, a da su se delovi tih gitara prodavali putem aukcija kasnije. Jeda od pet gitara nije korišćena, dok su poslednje dve oštećene, ali se i dalje na njima može svirati, upravo jedna od tih se nalazi na aukciji.

Ova gitara se pridružila seriji jedinstvenih Kobejnovih stvari koje su se našle na aukcijama u poslednjih nekoliko meseci, a među njima najzanimljivi je zeleni džemper koji je frontmen nosio tokom snimanja MTV Unpluggeed nastupa u Njujorku ili pramen njegove kose.

Takođe na aukciji će se naći i autoportret Džona Lenona (John Lennon) koji je naslikao na umetničkom koledžu 1958. godine sa minimalnom ponudom od 3.5 miliona dolara. Aukcija za gitaru Kurta Kobejna kao i za autoportret Džona Lenona se završava 20. maja.

(Visited 527 times, 1 visits today)