George Harrison – Čovek iz senke


George HarrisonDžordž Harison (George Harrison), rođen 25. 02. 1943. godine u Liverpulu, bio je poznati engleski gitarista, tekstopisac, filmski producent ali ipak najpoznatiji kao član legendarnih Bitlsa.

Takozvani treći čovek, kako su ga zvali u grupi, bio je jednak Lenonu i Mekartniju po važnosti iako nije bio najistaknutiji član, jer svakako je bio vrlo bitna karika uspešnog niza. Osim sto je svirao solo gitaru, pevao je prateće vokale ali i vodeće vokale i to u pesmama koje je sam napisao. Neke od njih su: „Don’t Bother Me“, „I Need You“, „Taxman“, „I Want To Tell You“, „Here Comes The Sun“ i mnoge druge. Pesmu „Something“ koja je takođe njegovih ruku delo, sinili su između ostalih i Elvis Prisli i Frenk Sinatra.

{youtube}0nXDodaqHkM{/youtube}

Kao solo gitarista bio je vrlo bitan za stvaranje istorijskih hitova, a njegova inovativnost i moderan pristup muzici se pokazao i time što je bio prvi koji je u svet rock muzike uveo drevni indijski instrument Sidar, u pesmi „Norwegian Wood (This Bird Has Flown)“ na albumu „Rubber Soul“.

{youtube}lY5i4-rWh44{/youtube}

Svoju solo karijeru započeo je još kao član Bitlsa objavivši dva albuma eksperimentalne muzike, „Wonderwall Music“ 1968. i „Electronic Sound“ 1969. godine.

Prvi pravi solo album objavio je 1970. godine nakon raspada Bitlsa pod nazivom „All Things Must Pass“. Taj album je ostao zapamćen kao vrlo važan za razvoj rock muzike i ušao u sve rock – antologije.

Džordž Harison umro je 29. 11. 2001.godine u Los Anđelesu, posle duge bolesti raka pluća. Po svojoj želji je kremiran, a nezvaničan je podatak da je njegov pepeo prosut u reku Gang.

Sledeće godine, njegov sin Dani Harison, posthumno je objavio poslednji album svog oca „Brainwashed“ i organizovao koncert u čast velikog Džordža Harisona na kom su nastupili svi njegovi prijatelji iz sveta muzike, između ostalih i njegov veliki saradnik i prijatelj Erik Klepton.

{youtube}AGMMXK-661M{/youtube}

(Visited 98 times, 1 visits today)