Garbage – „No Horses“ (singl)


Spotom i singlom „No Horses“, dobro poznati Garbage je na jedan ozbiljan način dao svoje viđenje (bliske) budućnosti.Naime, pomenuti singl je nastao kao pokušaj odgovora na pitanje šta će se desiti sa svim konjima kada nam više ne budu bili potrebni. Inspiracija za ovu pesmu je došla sa zelenih škotskih polja punih konja, ali sama smisao pesme ide šire i postavlja pitanje svrhe bilo čega kada ono više ne bude donosilo novac.

Forma ove tematike je data u veoma interesantnom spotu u kojem pevačica Širli  Menson (Shirley Manson) u beloj haljini i crvenoj kapuljači poput neke junakinje iz bajki, krvlju pere noge drugim likovima. Uz to se pojavljuju kratki kadrovi policijske brutalnosti, da bi se na kraju pojavili konji uz rečenicu „This is the apocalypse, They killed the horses“. Dobar most između okrvavljenih ruku, državne sprege i uništavanja neprofitabilnih predmeta tj živih bića.

Muzika je potpuno iz novog doba. Melodična, melanholična, na momente psihodelična elektronska forma uz odličnu dinamiku. Na momentima se raspali, ali se i utiša tamo gde je potrebno. Uz ovakvu tematiku budućnosti, čini se da drugačiji žanr ne bi na dovoljno dobar način iskazao ovo. Prepoznatljivi i ubedljivi, a ovoga puta i ubeđujući, vokal pevačice je i ovde prisutan koja u uvodu uporno ponavllja šta će ONI da urade, a to se kreće od ljubavi do smrti.

Odlično obrađena tema u svakom pogledu, te ovu pesmu možemo svrstati u red političko planetarnih tema.

(Visited 28 times, 1 visits today)