Galija trijumfalno u Sava centru


GalijaGalija frontmena Nenada Milosavljevića u nedelju uveče nakon skoro tri časa i dva bisa okončala je trijumfalno drugi slavljenički koncert pred prepunim i ekstatičnim Sava centrom u Beogradu.

Posle prvog koncerta u subotu uveče sa zvanicama i brojnim poznatim gostima, grupa iz Niša je 35 godina rada proslavila i drugim Sava centrom, oslonivši se u nedelju skoro isključivo na sopstvene snage što je rezultovalo daleko opštenijom atmosferom, još raspoloženijom svirkom i većim brojem izvedenih pesama.

Kao i prve večeri koncert je počeo sa „Gospom“ baladom sa debitantskog albuma „Prva plovidba“ (1979), a sledila je „Noć“, „Da me nisi“ i „Sloboda“.

Najavljen kao „čovek koji je obeležio karijeru Galije“ u osamdesetima, Žan Žak Roskam ponovio je i u nedelju odličnu partiju, najpre otpevavši sa Nešom Galijom veselu „Ljubavnu pesmu“, da bi potom zasjao gitarskim umećem u „Koraku do slobode“.

Neša Galija je sam sa akustičnom gitarom briljirao u „Burnoj pijanoj noći“ malo kasnije u dirljivoj pesmi „Mlada, lepa i pametna“, a uz orkestar „Stanislav Binički“ u „Ja nisma odavle“ i „Od kad te nema“.

Galija je publiku iznenadila svojom starom obradom „Sanjam“ legendarnih sarajevskih Indeksa, a u velikom finalu sledile su pesme „Na tvojim usnama“, „Da li si sanjala“, „Seti se maja“, a dvorana je eksplodirala uz „Trube“, „Dodirni me“ i „Kotor“.

Ovacije Sava centra, u kome su svi poustajali na noge, vratili su na prvi bis Nešu Galiju, pevača Predraga Milosavljevića, gitaristu Dragutina Gutu Jakovljevića, bubnjara Bobana Pavlovića Čarltona, gitaristu Miloša Krstića, basista Sinišu Pavlovića Stenlija, i klavijaturiste Ivana Ilića i Gorana Antovića.

Dvorana se orila od horskog pevanja uz „Skadarsku“ i veličanstvenu baladu „Još uvek sanjam“, dok je koncert završen posle drugog bisa na kome je Galija izvela sa aktuelnog CD albuma „Mesto pored prozora“ (2009) naslovnu i pesmu „Zločin i kazna“.

„Mogli smo ovako do jutra“, rekao je na kraju Neša Galija.

(Visited 66 times, 1 visits today)