Frontmen grupe Corto – Domagoj Vorberger


Corto (Foto: Deyan Baric)Predstavili smo nedavno spot „Kazalište lutaka“ zagrebačke grupe Corto i obećali intervju kako bi malo bolje upoznali bend. Domagoj Vorberger, osnivač benda, autor pesama i vokal grupe Corto, za čitaoce sajta RockSvirke odgovorio je na pitanja koja bi vas mogla zanimati.

RockSvirke: Kako se rodila ideja o „rađanju“ benda?

Corto: Uglavnom nastanak benda vezan je za kvartovska prijateljstva, iste ili slične muzičke afinitete tadašnjih članova, ali mislim da je najvažniji razlog okupljanju bio udruživanje u jedno malo „pleme“ nas koji smo uvijek razmišljali malo drugačije od ostalih, jer odrastali smo u Trnju tada dosta surovom radničkom naselju gdje je među vršnjacima uglavnom dominirala nama odvratna muzika, izlazilo se na mjesta koja nam nisu odgovarala, bilo je kriminala i dosta primitivizma, u toj grupi nam je nekako bilo lakše odrastati, a i biti kreativan na svoj način.

RockSvirke: Kako je bend dobio naziv?

Corto: Lako je za pretpostaviti, bend je dobio naziv po meni jednom od najdražih strip junaka „Corto Malteseu“ Huga Pratta. Corto je borac za pravdu, avanturist, ljubavnik….nije nam se bilo tada kao klincima teško identificirati s njim…u onom bajkovitom, imaginarnom smislu naravno.

RockSvirke: Prvi singl „Neonski vrtovi“ doživeo je veliki uspeh kada se pojavio 1997. godine. Kako je to uticalo na dalji rad benda?

Corto: Taj singl je onaj okidač koji nam je trebao na samim počecima našeg autorskog rada. Sasvim neočekivano spot za tu pjesmu pojavio se visoko na top listi jedne popularne nacionalne glazbene emisije. Nama, poznatima samo djevojčicama sa klupa iz parka, bio je to znak i poticaj da nastavimo s našim radom bez obzira na sve.

RockSvirke: Bend je imao pauzu u radu. Kad se ponovo okupio u novom sastavu nastao je drugi album „Mijenjaj stvari“ koji je sada aktualan. Šta je to što ga razlikuje od prvog albuma „Asfaltida“, osim postave benda?

Corto: Grupa Corto u ovom današnjem sastavu ponovo se okupila 2009. godine, ali moram napomenuti da je bend bio i dalje kreativno aktivan samo nije snimao i izdavao materijale. Po mom mišljenju razlika između albuma je velika, kao prvo novi je zreliji što je i normalno s obzirom na činjenicu da je od „Asfaltide“ do „Mijenjaj stvari“ prošlo puno godina, tu je i onaj produkcijski moment koji je na novom albumu puno bolji zahvaljujući našem producentu Andreju Lončariću, a glavna je razlika malo drugačiji pristup lirici i glazbenoj kvaliteti današnjih članova grupe Corto.

RockSvirke: „Kazalište lutaka“ je pesma koja je urađena zajedno sa frontmenom grupe Hladno pivo. Kako je došlo do saradnje sa Miletom?

Corto: Pjesma „Kazalište lutaka“ nastala je puno prije izdavanja na albumu, a pošto je Mile moj dobar prijatelj s kojim se družim i privatno, imao ju je prilike čuti po tulumima i koncertima na kojima smo je svirali i uvijek mu je bila draga. Meni je posebno draga činjenica da je ova suradnja nastala na njegovu inicijativu. Inače smo oduvijek veliki štovatelji rada „Hladnog piva“ i ova suradnja velika nam je privilegija.

RockSvirke: Još jedna zanimljiva saradnja dogodila se u pesmi „Krugovi u žitu“. Picksiebner su malo drugačiji žanr od onoga što Corto inače radi. Kako je došlo do te fuzije žanrova?

Corto: Istina, u drugačijem smo žanru ali imamo isti mentalni kod. Sa „Picksiebnerima“ smo isto tako prijatelji, a ja volim Country kao glazbeni smijer pogotovo ovaj koji oni njeguju. Pjesma „Krugovi u žitu“ inspirirana je teorijama zavjere kojih smo i ja i Zoki, frontmen „Picksiebnera“ djelomični pobornici. „Picksiebneri“ su jedan odličan hard rock, country bend i samo ta činjenica izuzevši već navedene dovoljan nam je bio razlog za suradnju s njima.

RockSvirke: Kakvo je stanje u Hrvatskoj što se tiče svirki? Uslovi za ugovaranje nastupa u Srbiji su otišli u nekom pogrešnom pravcu. Da li je u Hrvatskoj situacija slična ili bolja?

Corto - Domagoj VorbergerCorto: Mislim da je u cijeloj regiji slična situacija što se tiče tih stvari. Imam osječaj da se pojavio neki novi trend funkcioniranja klubova i prostora za svirke koji mi se uopće ne sviđa. U zadnje vrijeme klubovi od izvođača (bar ovakvih u našem rang) traže da oni unaprijed ili od novaca ugovorene gaže financiraju ozvučenje, ton majstora, redare, rasvjetu….Cijena tih usluga često prelazi i samu ionako malu zaradu izvođača na čije ime pune iste te klubove, „prazne“ šankove u svoju korist i osiguravaju si sigurnu zaradu dok bend odlazi praznih džepova. Moja poruka takvim klubovima je ona stara „bez alata nema zanata“, jednostavno je. Hvala Bogu nije svugdje tako, svi klubovi i događanja gdje smo do sad svirali nemaju taj omalovažavajući pristup.

RockSvirke: Kakvi su planovi benda za naredni period?

Corto: Corto bez obzira što je nedavno izdao album trenutno snima neke nove pjesme u studiju Andreimusic u Zagrebu i to zahvaljujući projektu našeg producenta i njegove produkcijske škole, početkom drugog mjeseca snimamo spot za novi singl s novog albuma pod imenom „Jedna žalosna pjesma“ te nastavak turneje po klubovima i festivalima…

RockSvirke: Hvala na vremenu koji si odvojio da odgovoriš na pitanja. Kojim stihovima bi zainteresovao one koji do sad nisu slušali Corto da to učine posle ovog intervjua?

Corto: Bilo mi je zadovoljstvo. Pozdravljam sve čitatelje portala RockSvirke, a što se tiče stihova evo nešto iz spomenute pjesme „Krugovi u žitu“

„Mislite da ne znam,
a ja znam
da svijetom vlada vrsta
jedan klan,
a tom klanu je plan
i njihova je parola
apsolutna kontrola.

Mislite da ne znam,
a ja znam
da oni znaju gdje je
sveti gral
sve svjetske tajne
onu o Da Vinčijevom kodu,
pa i tu da auti mogu
ići na vodu.“

(Visited 273 times, 1 visits today)