Frontmen Goblina: Srbija je socijala!


Branko Golubović Golub - GobliniFrontmen Goblina govori za Kurir o predstojećem koncertu u Beogradu, o stanju u zemlji, sebi i bendu.

Kao nekad, ali još bolji.
Imali smo samo pola sata za razgovor sa čovekom koga Srbija nije videla, a što je još gore, ni čula desetak godina. Branko Golubović Golub se vratio, a sa njim i Goblini! Za deset i kusur godina studijske, koncertne i medijske pauze, i Srbija i Goblini promenili su se malčice. Naravno, zemlja nagore, a bend nabolje!

Goblini se polako, ali sigurno vraćaju, zar ne?
– Prošle godine je to trebalo da bude povratnička, u isto vreme i oproštajna turneja, međutim, nakon svirke u Beogradu dobili smo interesantne poruke na našoj Fejsbuk stranici. Čovek koga i ne poznajem rekao je: „Kako bi bilo Goblinima da im publika kaže da je to bio poslednji koncert na koji su došli?“. Mislim da je ta poruka bila presudna. Sviramo kad god za to postoje uslovi.

Kada ćete nas počastiti nekim novim albumom?

– Imamo dosta materijala, ali nemamo vremena. Kad se sve sabere i oduzme, recimo još tri godine bi nam bile potrebne za nekih 12 pesama.

Šta možemo da očekujemo od koncerta u Beogradu?
– Nadam se da ću biti ispavan za koncert, mada sumnjam (smeh). Dobiće se svašta. Čuće se i nova pesma netipična za Gobline. Alternativa, ali iznenađujuća. Na ovom koncertu će biti najviše žena, jer se te večeri igra finale Lige šampiona.

Kako sada posmatraš situaciju u zemlji, generalno i u celom svetu?

– Goblini se ne bave samo politikom, već i socijalnim temama. Postoji jedna nova pesma koju smo tek uradili. Mislim da je ova zemlja savršena, neiscrpna tema za ljude koji žele nešto da promene. Mi smo jedni od tih i zaista me čudi što nema više novih bendova koji se time bave.

Poslednjih 10 godina Srbije, koju nisi video? Da li se nešto promenilo?

– Ne živi se bolje nego što se živelo. Moramo da budemo svesni da se stvari, kada jednom krenu na loše, teško i sporo ispravljaju. Nisam politički obojen. Van ove zemlje sam jedanaest godina. Ima još dosta čišćenja da se uradi. Malo smo se pomerili ka Evropi, ali postoje ljudi koje treba ukloniti da bismo se brže kretali. Ipak, ja nisam neki stručnjak.

Šta se promenilo u tebi kao čoveku, i šta se dešava s Goblinima?

– Promenio sam se. Bilo bi nezdravo da nisam. Što se benda tiče, Goblini se nisu raspali – prestali su da rade. A s radom se prestaje kada shvatite da je teško za dve osobe da se razvijaju u istom pravcu. Zamislite kako je sa pet! Međutim, filozofiju koju smo osećali na isti način osećamo i danas. I to je najvažnije!

Koncert u SKC 28. maja

Goblini su, posle 11 godina pauze, drugu godinu zaredom na letnjoj turneji. Posle Banjaluke, Zadra, Ljubljane, Kragujevca i Novog Sada, 28. maja će nastupiti u letnjoj bašti SKC, sa početkom u 20.30 časova.

(Visited 146 times, 1 visits today)