Fotografije, intervjui, zapisi i Autobiografija Boška Petrovića


U Nišvillepress centru će u četvrtak, 9. avgusta od 18:00 biti održana promocija tri knjige intervjua – “Jazz Reflections” “Jazz Connections” i “Jazz Vibrations“, hrvatskog džez novinara i promotera Davora Hrvoja, kao i izložba džez fotografija istog autora.

U isto vreme i istom prostoru, u petak, 10. avgusta održaće se promocija knjige Saše DrahaPriče odžezu i drugi zapisi“, a u subotu – promocija knjige „Život kao jam sessionAutobiografija BoškaPetrovića“, koju je po sećanjima ovog velikog džez muzičara napisao, več pomenuti Davor Hrvoj.


Davor Hrvoj, sigurno najpoznatiji džez novinar u Hrvatskoj a verovatno i jedan od najznačajnijih na prostorima bivše Jugoslavije. Urednik je i voditelj mnogih specijalizovanih emisija na radiju i televiziji od 2007. do 2012. Sarađuje sa mnogim štampanim medijima, autor je specijalizovanih tekstova o džezu i bluzu u mnogim inostranim enciklopedijskim izdanjima kao i član značajnih međunarodnih žirija.
U svojim knjigama “Jazz Reflections” (Radio 101, 2001), “Jazz Connections” (Menart, 2010) i “Jazz Vibrations” (Menart, 2011), objavio je intervjue sa više desetina najznačajnijih džezera sa kraja prošlog i početka novog milenijuma.

Uz predstavljanje ove tri monumetnalne knjige intervjua, u istom prostoru i u isto vreme, biće otvorena i izložba Hrvojevih fotografija mnogih od pomenuti muzičara nastalih širom Evrope od devedestih godina do danas.

U petak10. avgusta biće predtavljena knjiga Saše Draha „Zapisi o Jazzu i druge priče“ (Sandorf, 2016). Ovom knjigom Saša Drah – muzički, književni, pozorišni i filmski kritičar, novinar, urednik, knjižar, antikvar, izdavač i prevodilac impresivnog opusa… potvrđuje da je možda pre svega toga – istinski zaljubljenik i odličan poznvalac džeza.
Davor Hrvoj je i koautor knjige “Život kao jamm session – Autobiografija Boška Petrovića” (Menart, 2012) koja će biti predstavljena u Nišville press centru 11. avgusta.

Boško Petrović je jedan od najznačajnijih, ne samo eks- ju već i evropskih džez muzičara, koji, na žalost nije doživeo njeno objavljivanje. Davor Hrvoj i Boško Petrović godinama su dogovarali i planirali izdavanje ove knjige, a rad na njoj je počeo leta 2010.

Boško Petrović je najvažniji muzičar u istoriji eks-ju džeza, uspešan vibrafonista, kompozitor, producent, promoter, pedagog, diskograf, vlasnik džez kluba… Knjiga donosi i sećanja na njegove susrete s velikanima džeza sa kojima je svirao i družio se, kao mnogo duhovitih priča iz tog miljea.

(Visited 63 times, 1 visits today)