Fit u Domu Omladine


Subota, 25. april – Velika sala u 21:00

Karte su u prodaji na Blagajni DOB-a i prodajnim mestima Bilet servisa i Ticketline-a, po ceni od 800 din.

Fit posle skoro 20 godina ponovo u Beogradu! Ponovo okupljeni riječki rokeri, vlasnici velikih hitova „Mačka“, „Daj mi ruku“ i „Zaboravit ću sve“, posle pauze od skoro 20 godina održaće koncert pred beogradskom publikom u Domu omladine, u organizaciji Long Play-a.

Originalni Fitovci, pevač Davor Lukas, gitarista Zorko Opačić i basista Miro Tešević uz pomoć novog bubnjara Alena Tibljaša, u velikoj sali DOB-a, u gradu svojih najvećih uspeha postignutih krajem osamdesetih, promovisaće nedavno objavljeno povratničko izdanje koncertni album „Live Uz Rijeku“ (Dallas Records).

Lukas kaže da je Fit poslednji put svirao u Beogradu „1990. ili 1991. godine, ni sam se više ne sjećam, prošlo je previše vremena“.

„Dolazimo da se osjeti već zaboravljena energija kako se sviralo osamdesetih, a to znači žestoko, ali još uvek pjevno, s početkom i krajem. Očekujemo na koncertu dosta naših starih beogradskih prijatelja, ali i neke nove klince“, kaže Lukas.

Posle pojavljivanja sa pesmom „Ritam promjene“ na kultnoj kompilaciji riječkih rok snaga „Rijeka-Paris-Teksas“ (1987), Fit je postigao veliku popularnost, posebno u Beogradu i Srbiji, već sa prvencem „Uz rijeku“ iz 1988. godine. Snimljen u produkciji šefa Ekatarine Velike Milana Mladenovića album je doneo velike pop-rok hitove „Mačka“ i „Novi dan“.

Već tada bend pokazuje svoje koordinate – album otvara pesma „Rijeka“, a zatvara „Beograd“.

Pred ponovni dolazak u nakon toliko godina članovi benda priznaju da itekako osećaju da ih drma nostalgija za Beogradom.

„To je normalno jer je Beograd obilježio važan dio naše karijere. Izdavali smo za PGP i Beograd nam je bio drugi dom! Pored Rijeke ovdje smo provodili najmanje dva mjeseca godišnje. Baš smo imali ekipu i svaki odlazak u Beograd je bilo veselje, jer osim posla bilo je druženja sa super ljudima“, priseća se Lukas.

Drugi album benda „Daj mi ruku“ (1989), ponovo za PGP RTB, donosi još više hitova – osim naslovne, tu su „Zaboravit ću sve“, „U je“, „Nemirne godine“ i „Telefon“ obrada istoimenog klasika Blondie. I kada je izgledalo da više ništa ne može zaustaviti Fit, u jeku priprema za treći album, bend se 1991. godine raspada usled izbijanja rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Opačić i Tešević obreli su se u Amsterdamu gde su nastavili karijeru pod imenom Cyberfit postigavši hit „Pojo, pojo“ na kompilaciji „Cafe Del Mar“. Lukas se posle kratkog boravka u Holandiji vratio u Rijeku. Objavio je samostalni album „Jedan svijet“ (1997), a danas drži „klub sa rok i haus muzikom i restoranom, na brodu u centru Rijeke“.

Naizgled neuspešna nagovaranja prijatelja i okoline, a i pregovori izmedu trojice ključnih članova, ipak su urodila plodom i Fit je ponovo zasvirao posle 17 godina na emocijama nabijenom povratničkom koncertu 3. oktobra prošle godine u dvorani Stereo u rodnoj Rijeci. Skoro istovremeno u Srbiji je PGP RTS konačno prvi put na CD-u objavio oba albuma Fita.

„U poplavi retra i raznih reunion-ova i mi smo se zaželjeli benda i na kraju odlučili da Fit ponovo zasvira. U jednom trenutku je Zorku umro stari. Bio sam na pogrebu i pomislio da je život stvarno kratak i prođe u trenu. Njegov otac je volio našu muziku i sam je bio muzičar. Rekao sam ako možemo u njegovu čast ajmo ponovo napraviti bend. To je nekako prelomilo. Uz to nagovarali su nas ovdje iz Rijeke razni muzičari od Laufera do ne znam, Parafa, svi živi su nam govorili ajde ajde još samo vi falite“, kaže Lukas.

Uspeh nedelju dana unapred rasprodanog povratničkog koncerta rezultirao je objavljivanjem živog albuma „Live Uz Rijeku“ i što je još bitnije odlukom Lukasa, Opačića i Teševića da to ne bude jedini njihov nastup, več da Fit bude stalno aktivan bend.

Koncert u Beogradu je bio planiran da se desi odmah posle povratničkog u Rijeci, ali je to propalo na veliku žalost Fitovaca usled neočekivanih kadrovskih promena u Studentskom kulturnom centru Beograda. Umesto toga bend je opet zasvirao u Rijeci i Zagrebu.

„Ljudi su jako dobro reagirali na naš povratak. Masa te publike na našim koncertima je bila na drugim okupljanjima od Bijelog dugmeta pa nadalje i razočarani su manje-više lošim zvukom i umorom izvođača. Za Fit kažu da je sada bolji nego prije, da smo jako žestoki i puni energije. Nema neke razlike izmedu starog i novog Fita“, kaže Lukas.

Izvor:

Dom Omladine

(Visited 40 times, 1 visits today)