Film o čuvenom njujorkškom klubu CBGB: bubnjar Foo Fightersa glumi Iggy Pop-a


Iggy PopPostoji malo klubova na svetu koji mogu da se pohvale tako značajnom istorijom kao što je njujorkški CBGB (Country, BlueGrass and Blues). Zato će njegova slavna uloga u muzici biti ovekovečena igranim filmom. Holivudskim.

Tog posla prihvatio se Renal Miller, režiser filmova „Bottle Shock,“ „Nobel Son,” a možemo da očekujemo bubnjara „Foo Fighters“-a Taylora Hawkinsa kao Iggy Pop-a, Malin Akerman („Rock of Ages“) kao Debbie Harry iz grupe Blondie, Mickey Sumer kao Patti Smith.

Najavljeni su i Rupert Grint, koji će glumiti gitaristu Cheetah Chrome-a iz benda „The Dead Boys“ i Alan Rickman u ulozi Hilly Kristal-a, osnivača kluba. Oba glumca poznata su iz filmova o Hariju Poteru i to kao Ron Weasley i profesor Severus Snape. Uloga producentkinje grupe „Goldie and the Gingerbreds” poverena je Stani Katić, kanadskoj glumici srpsko-hrvatskog porekla. Joel David Moor („Avatar“) i Julian Acosta („Tanka crvena linija“) glumi će Joey i Johnny Ramone-a.

Na scenariju zajedno su radili Miller i Jody Savin i zamišljeno je da priča prati život kluba od njegovog nastanka do onog što je postao – mesto rađanja andergraund rok i pank bendova. U ovom filmu, koji je tek u pripremnoj fazi, očekuje se pojavljivanje bendova Talking Heads i The Shirts, zatim pevačice Patti Smith, kao i drugih muzičara čiji je rad bio povezan sa legendarnim klubom.

Početak snimanja zakazan je za 25. jun u Savani (Džordžija), a onda će se ekipa preseliti u Njujork.

Miller je za sledeću godinu najavio i film „The Drummer“ o Dennis-u Wilson-u preminulom bubnjaru benda „The Beach Boys.“

CBGB osnovan je decembra 1973. godine pod punim imenom CBGB & OMFUG što je skraćenica za „Country Bluegrass Blues and Other Music For Uplifting Gormandizers“ – gde se pod ovim „gurman“ misli na „proždrljivce muzike“ kako je jednom objasnio osnivač kluba Hilly Kristal. On je imao samo jedan uslov za bendove koji bi nastupali kod njega – mora da sviraju samo svoje stvari – nema obrada.

Tokom godina CBGB postao je mesto gde su se rađali muzički pravci i gde su ’70.-ih i ’80.-ih nastajale i osnaživane karijere bendova i muzičara kao što su Rammones, Suicide, Patti Smith, Blondie, Talking Heads, The Shirts, The Police, Beastie Boys, The Misfits.

Posle duže borbe između vlasnika, bendova i fanova s jedne strane i udruženja stanara u ulici u kojoj je klub bio smešten sa druge, CBGB je zatvoren 2006. godine. Poslednju svirku održala je Patti Smith, a vlasnik kluba Hilly Kristal, preminuo je sledeće godine.

(Visited 64 times, 1 visits today)