Festival uličnih svirača – 20 nastupa za 20 godina festivala


Lollobrigida, Artan Lili, Stray Dogg, Vis Limunada, Vrooom najzvučnija su imena ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača koji će biti održan 30. septembra u novosadskim dvorištima. Kroz 20 nastupa simbolično će se obeležiti 20 godina postojanja, a organizatori pozivaju publiku da rođendansko izdanje festivala prati sa prozora i balkona.


Novosađani su imali priliku da kandiduju svoje dvorište za jednu od lokacija održavanja programa, a organizatori festivala odabrali su ukupno 10 gradskih dvorišta. To su: Liman 2 (Dragiše Brašovana), Grbavica (Alekse Šantića), Stari Grad (Radnička), Podbara (Kozačinskog), Gradić (ulica Prote Mihaldžića), Liman 3 (Šekspirova), Novo Naselje (Bate Brkića), Detelinara (Janka Čmelika), Bulevar Oslobođenja (Gagarinova), Almaški kraj
(Save Vukovića). Tačan raspored izvođača po lokacijama će ostati tajna.


Muzički program festivala donosi različite zvukove od džeza do popa. Novosadski bendovi činiće veliki deo ovogodišnjeg programa, pa će u svom gradu nastupiti i arhipop bend Lepša Brena koji osnovno nadahnuće nalazi upravo u arhitekturi i svojim pesmama tematizuje pojav poput melanholije urbanih okruženja. Novosadski kantautor FIPA, iza koga se krije producent i pionir domaćeg amerikana zvuka Filip Vlatković, vraća se nakon skoro decenije na “ulične svirače”.


Još jedan predstavnik novosadske muzičke scene, Killo Killo banda nastupiće na ovogodišnjem izdanju festivala. Ovi urbani momci sviraju ruts rege i denshol, a koliko vrede najbolje ilustruje činjenica da su bili predgrupa za Manu Chao na njegovom koncertu u Srbiji – u Novom
Sadu.


Bend JAL (Josip A Lisac), takođe iz Novog Sada, okuplja muzičare različitih sviračkih stilova i afiniteta, te se s toga njihova muzika ne može ukrotiti nekim od poznatih nam pravaca rokenrola, no ipak najveći deo stvaralaštva oslanja se na ska/rege forme i ritmove. Iz Beograda stiže Nenad Marić, poeta, pevač i gitarista koji desetak godina nastupa pod imenom Kralj Čačka. Njegovo kraljevstvo seže od bluza, džeza, latina i rokenrola, pa sve do starogradske muzike, kabarea i šansona.

Grupa Vrooom održala je nekoliko stotina nastupa u Evropi svirajući u različitim koncertnim prostorima – od underground klubova do velikih koncertnih sala, kao i muzičkih, multimedijalnih i pozorišnih festivala, a sada će nastup prilogoditi gradskim kvartovima.

LIstu izvođača upotpunjuju Plavi ptičić, Live vinyl act, Hatter Matter, Cimerke, Deep Steady, Gravy tune i Rotari Fusion Youth Band.

(Visited 105 times, 1 visits today)