Festival Long Night u Domu omladine – „Ko voli drugog, voli sebe!“


Long Night 3 - PartibrejkersU subotu uveče u Domu omladine u Beogradu održan je festival Long Night. Ovaj festival se održava tradicionalno treći put a simboličan naziv „Long night“ – duga noć, označava promenu iz zimskog u letnje vreme, jer te noći se u 2 časa posle ponoći sat pomerio unapred na 3 časa.

Ljubitelji rokenrola su se okupili već oko 20 sati ispred Doma omladine, gde se pojačavala koncertna atmosfera. Nakon ostavljanja garderobe, kupovine pića, fanovi bendova koji su te večeri nastupali mogli su da krenu na muzičko putovanje koje je počelo u Klubu Doma omladine u 20 sati.

Festival je otvoren nastupom polaznika Music Modern Instructors u Klubu Doma omladine. Ovaj nastup je privukao mlade ljude otvorene za nešto novo koji su dali šansu mladim muzičarima. Oni su bili uvertira nastupu poznatih bluzera Cotton Pickers-a.

Long Night 3 - ČBS

U međuvremenu, u Velikoj sali, u 20:30 je počeo koncert domaćeg pank benda Čovek Bez Sluha. Ovde su se okupili svi stari a i mladi pankeri koji cene energiju i iskrenost pank zvuka. Ovi čistokrvni pankeri svirali su svoje najpoznatije numere, uz koje su prisutni zviždali, skakali i uglas pevali tekstove pesama. Ljubavi i nezaustavljiva strast bili su osnovni pokretač ovih muzičara, i to se osetilo u pesmama poput „Sanjam“, dok je frontmen ČBS-a ponavljao tekst: „Još te sanjam, samo da znaš“.

U ovom zanosu koji je bio nabijen rasplamsalim emocijama, publika i izvođači su se stopili kroz snagu ovih numera. Dok su pevali „Želim samo jedno, pustite me da, pustite me da budem ja“ – nije bilo važno ko je u publici a ko na bini. Razmena energije i pozitivnog duha te večeri u Velikoj sali postala je mesto za utehu, mesto sa dobijanje nove snage i novog entuzijazma za život. ČBS su svirali i jednu pesmu od Ramonesa„Pet Sematary“, koja je takođe bila mesto savršenog razumevanja i raspoloženje u Velikoj sali je postajalo sve bolje. U 21:20 pesmom „Daleko blizu daleko“ teksta „Čitav svemir je skriven ispod njenih obrva“ najavili su kraj svog koncerta i nastup sledećeg benda.

Long Night 3 - Hju Kornvel

Amerikana je bila od 21 sat domaćin svim fanovima splitskih hip hopera. Poznati Dječaci su nastupili od 21 do 22:15. Nakon njih u Amerikani su nastupali bend koji se pojavio na sceni posle 13 godina, čuveni rokenrol bend Babe! Pravi rokenrol je odjekivao Amerikanom koja više nije mogla da primi ljudi, obožavaoca Baba je bilo više nego što se očekivalo. Svi prisutni su uglas pevali stihove poznatih pesama Baba koje se davno nisu čule, i to sve uz pojačano ushićenje, radost i uzbuđenost. Orile su se pesme sa predvodničkim vokalom frontmena Žike Milenković„Da te vidim golu“, „Ko me ter’o“, i ostale, a posebna atmosfera topline i međusobne povezanosti nastala je dok se pevala pesma „Noć bez sna“. Babe su oduševile svojim nastupom, na šta je Žika dao svoj komentar:
“Osećam se sada tako da mi je pao kamen sa srca. Publika je ipak uvek glavni akter, i ispalo je super. I ovaj festival je super, kao sajam muzike je. Prvi put sam svirao u Domu Omladine 1978. godine, i tada i sada publika uvek ima istu ulogu, publika je glavni akter.”

Long Night 3 - Babe

Dok su Babe palile Amerikanom, u Velikoj sali je nastupao takođe veliki muzičar. Nekadašnji član sastava The Stranglers, Hju Kornvel (Hugh Cornwell), nastupio nakon ČBS. U sastavu sa devojkom koja je svirala bas i bubnjarem, Hju Kornvel je zapanjio prisutne svojom pojavom i izvođenjem poznatih hitova poput „Golden Brown“, „No more heroes“, „Always the sun“, a takođe je svirao i nove numere sa albuma „Totem and Taboo“. Dobar kvalitetan rok zvuk ovog britanskog muzičara okupio je fanove od „7 do 107“ godina. Kornvel je završio u 23:15 kada su binu zauzeli popularni hrvatski pop-rok alternativci Jinx. Jinx su napravili sjajan „Tulum“, započevši nastup pesmom „Da smo se voljeli manje“. Posebna atmosfera je stvorena uz zvuke duvačkog dela benda, saksofona i trube. Veseli, razigrani, sa puno ljubavnih pesama, Jinx su nastupali malo više od jednog sata. Nakon toga usledio je bis i pesma „Koliko suza za tako malo sna“.

Long Night 3 - Jinx

U Klubu Doma omladine nastupili su Cotton Pickers-i od 21 do 21:45 h. Ovaj sjajan trio je iznenadio sve prisutne svojim autorskim bluz numerama. Virtuozi na gitari i na bas gitari su animirali prisutne uz nastup koji je delovao kao da je trajao 5 minuta. Originalne bluz solo deonice su činile ovaj nastup jedinstvenim i nezaboravnim. Osetila se posebna umetnička snaga koja je bila samo glazura na veštinu i umeće ovih muzičara. Nezaboravnu energiju ovog nastupa nasledili su alternativni pop bend Sinestezija. Uz nekoliko numera od kojih su neke „Ona je ta“, kao i numera teksta „Onda zoveš ti i više ništa nije isto“, ovi muzičari su nastupali do 23 sata. Nakon njih je nstupio bend Kamikaze, a potom novosadski sjajni bend Grate.

Vreme oko ponoći je bilo jedinstveno vreme u Domu omladine. Pozitivna energija i ushićenost su krasili sve prostorije Doma omladine, dobro raspoloženje je sijalo na licima prisutnih. Masa je bila uzbuđena, vesela, u pravom maniru da se isprati duga hladna i dosadna zima. Pa je i ovaj festival dokazano postao najava proleća i svega što ono donosi, ljubavi, lepote, radosti, pozitivnih misli, iskrenosti i obnovljene želje za životom! Jedinstvenost festivala je što su svi imali ohrabrujuća iščekivanja, i međusobno se ogledali u ogledalu zajedničkih želja i misli!

Long Night 3 - Grate

Ova sjajna autentična, neobjašnjiva sila rokenrol energije je sve više jačala u Amerikani. A nakon nastupa Baba, kao savršeni naslednici bine već obuzete rokenrolom došli su Cane i Anton sa svojim bendom. Partibrejkers su zadržali Amerikanu u stanju visoke temperature, i vrhunac žurke te večeri je spremno čekao da Cane uzme mikrofon. Svoj poznati temperament da se uvek kaže ono što se misli, Cane je i ovog puta dokazao izvodeći pesme Brejkersa, a bili su i zanimljivi komentari između pesama od kojih je jedan „Ko voli drugog, voli sebe!“. Taj poznati manir koji se suproti laži, licemerstvu, nepravdi i neiskrenosti je krasio ovu rokenrol svirku. Svirali su i poznate hitove kao što su „Mesečeva kći“, „Dugo te nema“, „Hoću da znam“.

Nakon Jinx-a su nastupali domaći Sevdah baby priredivši energičan i bombastičan elektro nastup, izvodeći između ostalog pesme „Najbolja pesma“, „Ljubi me brzo“, i čijim nastupom je završen program u Velikoj sali Doma omladine.

Program u Klubu Doma omladine je pratio nastup Mirka Lukovića, a završen je svirkom benda Bas i stega.

U Amerikani su posle Partibrejkersa nastupali bend Pozdrav Azri. Nostalgičan duh je krasio ovaj nastup, Amerikanom su brujale pesme „Usne vrele višnje“, „A šta da radim“, i ostali poznati hitovi Džonija Štulića i njegove Azre. Koncert je završen oko 4:30, čime je i završen treći Long Night festival u Beogradu.

Long Night 3 - Publika

(Visited 104 times, 1 visits today)