EXIT, poslednji dan – Posle kiše…


Kiša prati festivale već pola veka još od od one na Vudstoku, koja se pretvorila u ritualni pir hipika i zajedno sa Vudstokom upisala se u večnost. Kiša je bila sastavni i neophodni element izvedbe pesme „Still Of The Night“ i učinila nedavni koncert Whitesnake-a antologijskim. Svi pamte kišu na EXIT-u 2005. godine koja je bila savršen spoj sa Slayer-ovom „Raining Blood“. Pamtiće se i ova kiša poslednje večeri festivala 2019. godine, ali slika neće biti idilična.

Veoma jaka kiša, pomešana sa ledom i vetrom je pogodila Novi Sad i Petrovaradin baš pred otvaranje festivalskih kapija, a Tvrđava, festivalski prostor je bio imobilisan, odsečen i bez funkcije do kasnih večernjih sati. Mrak, blato, oborene grane, pa čak i čitava stabla podsećala su na neki ratni scenario a svuda su bili tehničari koji su pokušavali da osposobe bar glavne bine.

Satnica je, razume se, kasnila a najdeblji kraj su izvukle grupe koje su po programu trebale da sviraju na početku večeri, kao što su pančevačke Ljubičice na Glavnoj bini (Main Stage) i nekoliko grupa na Explosive-u i Fusion-u, čiji su koncerti otkazani. Nadamo se da će organizator imati u vidu ovo sledeće godine i da će ih uvrstiti u program.

Svirke su počele ali su se posledice oluje osećale na svakoj bini. Prvi i u tom trenutku jedini koncert je imao popularni hrvatski reper Vojko V, koji je i pored problema sa zvučnicima na Glavnoj bini (Main Stage) emitovao pozitivne vibracije i svojevrsni inat, kako kroz veoma interesantne tekstove tako i kroz čitavu situaciju koja se inatila lošim uslovima.

Poslednje veče je definitivno iznela Explosive bina koja je imala tri sjajna koncerta i sva tri su svirale grupe iz Švedske. I ovde se osetio problem sa zvukom, ali metalcima ništa ne smeta i ništa ih ne može zaustaviti. Prvi koncert odsvirali su power, speed, heavy metal bend Enforcer koji su oživeli klasičnu, raskošnu američku hevi scenu iz osamdesetih sa širokim uticajima počevši od Judas Priest-a do Exciter-a i Helstar-a. Posebno zanimljiv trenutak je bila njihova izvedba pesme „Let na drugi svet“, velikog hita Divljih Jagoda, koji u njihovoj izvedbi glasi „To Another World“. Raskošna, moćna, široka i galopirajuća svirka u kojoj su svi ljubitelji svih podžanrova uživali.

Poznato ime svima, Soilwork izašao je na binu i pokazao da je produkcijski i svirački na najvišem nivou. I pored pomenutih problema, njihova svirka je bila zvučno odlična, svirački besprekorna, a momci su bili više nego raspoloženi. U njihovom prvom koncertu na EXIT-u, prošli su kroz svojih 11 studijskih albuma.

Kada su se death veterani Entombed raspali, nastao je Entombed A.D. sa pevačem koji je poreklom sa ovih prostora  i zove se Lars Goran Petrov koji se tokom koncerta trudio da kaže što više rečenica na srpskom. Death metal sa rifovima koji otkidaju i hipnotično teraju na headbang. Koncert koji je počeo kasno i imao par desetina ljudi, veoma brzo je privukao masu i prerastao u metal spektakl. Srbi vole tačno određene stvari, jedna od njih je dobar metal rif.

Na Fusion-u je koncert održala bivša pevačica Nightwish-a Tarja Turunen, na čijem koncertu se najviše osetila posledica nevremena. Zvuk je bio ispod svakog nivoa, a pevačica takvih kvaliteta kao što je ona, jedva se čula na mikrofonu. Da su uslovi bili bolji, ovo bi bio sjajan koncert, ali bez obzira na sve i muzičari i ona nisu razočarali vernu publiku. Muzika i zvuk se razlikuju od Nightwish ere, ovo je više klasičniji hard i heavy, prijemčiviji publici koja ne voli mešanje opere i metala. U setlisti su se našle i pesme bivše grupe, koje su poklonici željno iščekivali.

Prošao je još jedan EXIT i utisci su uglavnom dobri. Sve grupe su ispunile očekivanja. Razočarenja su bila ali su veoma retka. Pored svega, kao i prošle godine, ostaje da lebdi pitanje u vazduhu – Zašto su tribjut grupe dobile priliku da sviraju na festivalu i zašto su dobile svoju binu? Zar grupe koje žive na tuđoj slavi i koje potpuno kopiraju tuđi rad imaju prednost nad mladim autorskim bendovima i kantautorima kojih ima gotovo u svakoj ulici? Nekada je ove ljude pokrivala Future Shock bina, koja je sada bila svedena na usputno stajalište dok se čeka u redu za pivo. Ostaje da lebdi i nada da pomahnitali, poražavajući i nadolazeći auto tune trend neće više naći svoje mesto na binama festivala.

Svi se sećamo kako je počelo, neka tako i ostane.

(Visited 87 times, 1 visits today)