EXIT, drugi dan – Pozitivna energija rasterala kišu


Uprkos kiši i ogromnim količinama blata, drugi dan Egzita je protekao u živoj, veseloj i šarenoj atmosferi. Oblake je rasterala i otvorila veče soul disko diva Glorija Gejnor (Gloria Gaynor).

Žena koja iza sebe ima preko 40 godina karijere i 20 izdatih albuma, svojim snažnim vokalom, toplinom kojom zrači i žarom semdaseteih godina naterala je na igru prepolovljen (zbog kiše) broj posetilaca koji su se, odeveni u kabanice i kišobrane raznih boja ,,njihali’’ u ritmu muzike. Uz grupu vrsnih muzičara ređali su se hitovi ,,Goin’ Out of my Head’’, ,,Never Can Say Goodbye’’, ,,I am what I am’’. Uz dobar glas išla je i dobra komunikacija sa publikom, pa je vremešna Glorija posebno skrenula pažnju na pesmu ,,Every Breath You Take’’, poznatiju u izvođenju Stinga. Očekivani vrhunac je usledio na poslednjoj pesmi ,,I Will Survive’’, velikom hitu koji je ovu damu proslavio. Nastup, iako je bio kratak obilaovao je kvalitetom, pozitivnom energijom i usviranošću, što je bilo potrebno i dovoljno da se zaboravi na loše vreme i nisku temperaturu. Argument tome daje i nekolicina starijih ljudi koji su Glorijino vreme živeli i koji su došli da se podsete i da uživaju.

U rekordnom roku od svega nekoliko minuta, od (uglavnom) praznog prostora Glavne bine (Main Stage), stvorila se velika gužva. Razlog tome je dugo očekivani mladi londonski sastav Rudimental,koji ovoga puta nije ima problema, došao i održao koncert. Koncert je svakako za pamćenje. Preplitanje stilova i žanrova, od soula i fanka sedamdesetih godina do popularnog dab stepa i elektro zvuka čini sve apetite zadovoljenim, a mnogobrojni članovi benda su sjajno komunicirili sa publikom. Od pesama se izdvojila ,,Waiting All Night’’, kao najveći hit, aposebno zanimljiv momenat je bila muzička improvizacija na sceni, koja je izrasla u furioznu kompoziciju.

Drugog dana na Eksploziv bini (Explosive Stage) zvezde večeri je bio ruska pagan metal grupa Arkona. Ruska petorka čudnog stila i još čudnijeg žanra (spoj ruskog folklora i death metala) na čelu sa ekstravagantnom pevačicom Mašom odsvirala je, do sada, najduži koncert na Ekploziv-u. Ljubav prema Srbiji i Srbima ne skrivaju, te su zato i snimili pesmu ,,Serbia’’, koju su zdušno i srčano odsvirali, a nakon svake pesme, pevačice se obraćala sa ,,Braćo Srbi!’’. Ljubav je uzvraćena i sa druge strane, pa, iako žanr nije slušljiv za svakoga i iako je spoj ruskog tradicionalnog pevanja sa ,,grolovanjem’’ karakterističnim za death metal grupe neubedljiv, broj posetilaca bio veliki.

(Visited 116 times, 1 visits today)