EXIT 2019, treći dan – slobodne svirke


Treći dan EXIT-a je počeo znaimljivostima na Glavnoj bini (Main Stage). Veče su otvorili popularni, mladi predstavnici aktuelnog, modernog, minimalističkog rokenrol izraza Buč Kesidi.

 U postavi dvojca uz gostovanje članova grupe Ljubičice na jednoj pesmi, odsvirali su svoje stvari i imali sjajnu komunikaciju sa publikom, koja je popunila nekoliko prvih redova, a najveće oduševljenje su izazvali pesmama „Đuskanje ne pomaže“ i „Nema ljubavi u klubu“.

Zvezde večeri trećeg dana i jedno od najzvučnijih imena je bila grupa GretaVan Fleet. Mnogo se prašine podiglo oko ovog imena, pozitivne naravno. Nazivaju ih spasiocima rokenrola. Veoma su mladi i veoma brzo su postali planetarni. Iza sebe imaju jedan album Anthem of the Peaceful Army izdat krajem prošle godine. Osim što su im dali možda tako nezahvalan naziv oni su i neko ko oživljava muziku i sviranje sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina, baš iz vremena kada su nastajale sve velike grupe na svetu. Od tih velikih grupa najviše podsećaju, a i nesumnjivo se trude da ih oponašaju, na Led Zeppelin. Tri brata, Džoš, Džejk i Sem Kiska (Josh, Jake, SamKiszka) i bubnjar Deni Vagner (Danny Wagner), prikladno kostimizirani u stilu šezdesetih izšali su na binu, pred mnogobrojnim obožavateljima svirajući duži intro i počeli sa pesmom „The Cold Wind“. Ceo koncert se sastojao od pesama sa pomenutog albuma, bilo ih je deset, ali je koncert trajao preko sat ipo. Razlog tome je muziciranje lišeno  kalupa i unapred utvrđene minutaže. Na sceni su bili slobodni, solo deonice su bile duge, uživali su u muzici i to uživanje su preneli na sve prisutne a to je bilo nekoliko hiljada ispred Glavne bine, svaki član je imao svoju deonicu. Drugim rečima sve ono što se na binama dešavalo daleke 1969. godine. Oni svakako jesu neko ko je vratio nadu da je klasičan rokenrol još uvek živ, vratili su ga u tzv. mejnstrim, ali da li su spasioci, pored mnogih grupa koje sviraju kao oni i mnogo bolje, a koji nikada neće ugledati svetlost pozornica i slavu velikih, jer za to nemaju prilike i mogućnosti. Broj takvih grupa je mnogo veći nego broj ljudi koji je uživao u klasičnom rokenrolu treće veče. Neka Greta Van Fleet bude svetao primer i nada za sve te grupe.

Na Fusion-u grupa Kalje, mešajući cigansku muziku, fank i rokenrol, zapalila prisutne. Takođe jedna virtuozna, slobodna i slobodumna svirka.

Explosive je bio u znaku panka i hardkora, što su obeležili Spermbirdsi Total Chaos, a ruska mašinerija Siberian Meat Grinder je priredila žestoku i kvalitetnu mešavinu treš metala i hardkora, sa maskotom velikog medveda na bini uz pesmu „Hail to the Tsar“. Koncert rusa će biti jedan od najboljih na ovoj bini na festivalu.

(Visited 82 times, 1 visits today)