EXIT 2019, prvi dan – Iscrpno muziciranje i ogromna poseta


Devetnaesti po redu Egzit (Exit) nastupio je nešto ranije nego uobičajeno, već odmah na početku jula. Otvoren je sinoć, u četvrtak  4. jula, a već prvog dana je publika mogla da čuje širi spektar žanrova i da istraži i prvi put čuje imena koja ranije nije.

Nesumnjivo, najveće zvezde prve večeri, a verovatno i celog ovogodišnjeg izdanja festivala su britanski new wave, gothic veterani The Cure, koji su prvi svirali na Glavnoj bini (Main stage), nakon polusatnog zagrevanja od strane 65daysofstatic. Uz desetak minuta zakašnjenja koncert su otvorili pesmom „Plainsong“ i nedugo pre izlaska na binu počela je kiša. Padala je sporo i intenzivno baš kao i prva pesma i raspoloženje njihove muzike. Nastavili su svoje muzičko putovanje sa „Pictures of You“, „A Night Like This“, „Lovesong“, „Burn“, „Shake Dog Shake“. Valja napomenuti da dugo godina prvi dan nije imao više posetilaca a svakako nije već u 20 časova prvog dana. Pre koncerta, čitav veliki prostor ispred Glavne bine je bio popunjen. Zvuk na koncertu je bio čist, definisan, čuo se svaki element muziciranja ali je sa druge strane bio tiši od očekivanog. Ljudi koji su stajali daleko od bine imali su znatno slabiji ton od ostalih. Preko dva sata sviranja je za svaku pohvalu i poštovanje ali bi bilo mnogo bolje da je pevač Robert Smit (Robert Smith) više komunicirao sa publikom. Koncert je zatvoren pesmama „Fiday I’m In Love“, „Why Can’t I Be You“ i „Boys Don’t Cry“. Bez obzira na afinitete prema njihovoj muzici, ovaj koncert će se pamtiti.

Na Explosive bini (Explosive stage), prva dva dana festivala su rezervisana za pank i hardkor pa tako i za legendarna pank imena. Ove godine to je grupa Peter and the Test Tube Babies, još jedna u nizu britanskih pank rok legendi koje su svirale ovde. Novi Sad voli ovu scenu i voli ove grupe, a to je pokazao i sada kada je kličući otpevao čitav koncert, a izmeću ostalih i pesme „Moped Lads“, „My Ulucky Day“, „Shake My World“, „Banned From the Pubs“ i ostale. Bila je to prilično melodična pank rok svirka.

Na ovoj bini još treba pomenuti svirku grupe Scandal, street punk iz Engleske i Vitamin X brzi crossover punk iz Amsterdama.

Fusion bina (Fusion stage) kao žanrovski najraznovrsnija je najzanimljivija. Prvog dana je to svakako bio koncert grupe The Selecter koja je decenijama poznata kao ska grupa ali u svoju muziku ubacuju razne žanrove, kao što je rege, fank, rok. Takve svirke su uvek najzanimljivije jer uvek prirede iznenađenja i improvizacije, a pevački par koji čine Paulin Blek (Pauline Black) i Artur Hendrikson (Arthur Hendrickson) su pokazali zavidan nivo vladanja scenom, komunikacije sa publikom, pozitivnosti i stvaranja trenutka.

Prema procenama, prvi dan festivala je posetilo čak 56 000 ljudi.

(Visited 161 times, 1 visits today)