EXIT 2018 – prvi dan u znaku žestokog zvuka


Zavesa je pala, svetla su upaljena, vatromet ispucan, šareni ekrani na sve strane, gosti iz celog sveta su našli smeštaj u Novom Sadu i EXIT 2018 može da počne. Ove godine on nosi podnaslov Freedom.
Ljubitelji gitarskog zvuka, tvrđeg, klasičnog i alternativnog i ove godine utočište će moći da pronađu na dve bine – Explosive bini i Fusion bini. Na glavnoj bini (Main Stage), kao što je to poslednjih godina običaj, takvog zvuka će biti u obrisima, jer je diktat „popularne“ muzike daleko od ovih žanrova.

Na početku treba sa žaljenjem konstatovati da je ugašena nekadašnja Future Shock bina na kojoj su sve vreme festivala svirale mlade snage i neke domaće poznatije grupe. Umesto nje, u mnogo manjem kapacitetu i obimu to čini mala bina kod Heineken Beer Planet-a, koja funkcioniše samo u pauzama između dva koncerta na Fusion-u.

Explosive Stage je prvog dana festivala mogao da ponese naziv „Hardcore Stage“. Skoro sve grupe koje su svirale, svirale su ili čisti HC ili varijacije na temu panka, metala i ovog žanra, a postava je bila veoma jaka za prvi dan.
Prvi dan je otvorio mladi, efektivni i energični bend iz Norveške – Exploding Head Syndrome. Ova petorka je savremeni pank u kome je dodata velika distorzična energija i naravno uticaj HC-a. Veoma jako i efektivno za prvu grupu, a svirka je takva da je zaokupila pažnju od prve do poslednje pesme. Publike je bilo tek 30-ak, ali su momci odsvirali kao da je sav prostor ispunjen.

Verovatno najbolja svirka prvog dana je koncert grupe Dr. Living Dead. Ova grupa je oformljena u Štokholmu 2007. godine, iza njih je pet albuma. Pod maskama lobanja zadavali su goleadu zaraznih rifova treš metala koji su u Srbiji vazda bili omiljeni. Bilo je i bržih i sporijih ritmova, što je koncert činilo interesantnijim. Obuhvatili su svoj opus kao što su „Coffin Crusher“, „No Way Out“, „Dr. LivingDead“ i dr.

Tradicija na Explosive-u je da po danu bude bar jedan legendarni i poznati HC bend. Ovoga puta su to bili čuveni zaštitni znak Bostona – Slapshot. „Mi ne sviramo metalkor, mi ne sviramo repkor, misviramo čisti hardkor!“, ove reči pevača Džeka Kelija (Jack Choke Kelly) su najbolje opisale ono što je sledilo. Čist, neprskani, hardkor sa kratkim i brzim rifovima i jasnim porukama. Kratko, jasno, gromoglasno – jednostavno hardkor.

Zvezdama večeri proglašene su legende mešavine repa, hardkora i metala – Dog Eat Dog. Njihov koncert je bio pravi šou jer je između pesama uvek bio fristajl rep. Mnogo kvalitetne zafrkancije na račun članova benda a komunikacija sa publikom je bila neposredna, direktna i na najvišem nivou. U skoro tri decenije rada njihov opus obuhvata mnogo toga, a u sat vremena koncerta čuli smo pesme iz svih perioda njihovog rada. Ako za neku varijaciju hardkora možemo reći da je vesela, onda su to definitivno Dog Eat Dog.

Na Fusion bini možemo istaći koncert makedonskog muzičara Gorana Trajkovskog, poznatog po radu u grupi Anastasija. Ovaj muzičar meša različite žanrove koji se baziraju na tradicinalnim balkanskim napevima. U jednom momentu je to samo pojanje uz matrice, a već u sledećem je to mračni doom i post pank. Za taj koncert je trebalo imati strpljenja jer se tek u drugoj polovini koncerta stvar raplamsala.

I ove godine i ovaj prvi dan zaključak je da se boravak na EXIT-u svodi na istraživanje muzike, koncerata i nepoznatih grupa. To je garant kvalitetno provedenog vremena na Petrovaradinskoj tvrđavi.

(Visited 81 times, 1 visits today)