EXIT 2018 – drugi dan u znaku raznovrsnosti


Drugi dan ovogodišnjeg EXIT festivala je bio raznovrsniji od prvog. Kombinacijom tri bine, moglo se čuti nekoliko žanrova i tako veče učiniti interesantnijim i manje monotonim.


Drugi dan na glavnoj bini (Main Stage) otvoren je koncertom grupe Minilinija. Ovo je takođe još jedan koncept supergrupe sastavljen od članova raznih grupa na čelu sa pevačem Dejanom VučetićemVučom, frontmenom Darkwood Dub-a. Ovo je bila kombinacija elektro popa, bluza, roka sa mnoštvom semplova i efekata. Zanimljiv i popularan koncept muziciranja danas. Izveli su sve svoje singlove, a najupečatlivije je bilo izvođenje pesme „Divan svet“.

Svakako glavna zvezda drugog dana je bio Zigi Marli (Ziggy Marley) sa svojim familijarnim bendom The Melody Makers. Sin velikog oca Boba Marlija (Bob Marley) je oživeo duh oca ali i ostavio svoj lični pečat i svojim stilom nikoga nije ostavio ravnodušim i svima je izmamio osmeh na lice. Treba odmah reći da je svirka bila precizna, utegnuta, ali i slobodna, fleksibilna, sa momentima improvizacije. Muzičari su na veoma visokom nivou odsvirali svaki ton, a sve je zvučalo kao da se preslušava snimljen materijal. Kombinacija Zigijeve slobode i tačnosti muzičara je dobitna kombinacija. Repertoar je bio ravnoteža velikih hitova oca i autorskih pesama od kojih su se istakle „Love Is My Religion“, „Circleof Peace“, „Rebellion Rises“ i ostale. Poruke mira, ljubavi, slobode i sloge su bile sveprisutne, a osećaj iskrenosti prema (srpskoj) publici se osećao u vazduhu.

Na Explosive bini, očekivano, glavne zvezde su bile legende Cockney Rejects. Beskompromisni pank, pank rok i naravno oi pank. U publici mnogo sveta, a najviše starijih i naravno ljubitelja fudbala koji su pevali u glas skoro sve pesme, a ni baklje nisu izostale. Svaka pesma je himnična a ređale su se „Fighting in the Streets“, „The Power and the Glory“, „I’m Forever Blowing Bubbles“ (himna navijača West Ham-a), „Oi, Oi, Oi“. Ponovo je bitno primetiti da je upravo ova grupa imala veliki uticaj na novosadsku pank scenu u prošlosti i ponovo treba zaključiti da su upravo Rejects-i logičan izbor za Novi Sad.

Madball već treći put dolazi na EXIT i uvek opravdavaju svoju reputaciju. Za razliku od prošlog puta kada su (ne svojom krivicom) nekoliko sati kasnili i kada nije bilo mnogo ljudi, ovoga puta je koncert počeo na vreme, a posećenost do sada je bila najveća. Hardkor je opet suvereno vladao i emitovao eruptivnu energiju kroz jake i oštre rifove, a Novi Sad je znao da reaguje na svaku pesmu, a naročito na one sa početka karijere.

Na Fusion bini su svi čekali 3 sata ujutru i nastup duo atrakcije iz Hrvatske – Nipple People. Naravno, sakrivenih lica u kutijama, kao i prethodnih deset godina, proizvodili su zarazne ritmove i poluprovokativne tekstove.

Festival je počeo, a naredna dva dana očekuju se novi znaimljivi momenti.

(Visited 92 times, 1 visits today)