EXIT 2017 – 3. dan: Praznik panka


discharge-exit-2017-photo-marko-risticTreći dan, subota, najavljivan kao najjači, a i tradicionalno biva tako, počeo je na Fusion bini koncertom grčke grupe Goodsleep. Kada je u pitanju bend iz Grčke jasno je da se radi o stoner pravcu i oni su predstavnici tipične grčke stoner škole uz dosta ostalih grupa. Promovisali su svoj album Thusands Sons Of Sleep uz standardni teški opori, mada nešto prljaviji zvuk i na momente vrišteći vokal.

Na Explosive-u je nekoliko sati bilo u znaku panka i to uz dva legendarna i čuvena benda Angelic Upstairs, klasični britanski radnički pank rok i žešći i brži Discharged, bend koji je postavio temelje i standarde i doprineo kasnijem razvoju hard kora. Uz ne tako brojnu, ali odabranu publiku, Angelic Upstairs je svojom muzikom glasno i jasno manifestovao poruke koje su, kao i uvek, uperene protiv fašizma i levo orijentisane na strani radničke klase. Pravi pank praznik uz standardne melodije i čistu i definisanu distorziju, jak i upečatljiv vokal. Ređale su se pesme koje su predstavljale njihovu bogatu karijeru „Teenage Warning“, „You’re Nicked“, „Two Million Voices“, „Last Night Another Soldier“ i druge repoznatljive pesme. Discharged je imao znatno bržu, glasniju, agresivniju i svirku koja je predstavljala najtvrdju varijantu panka, koja ima mnogo elemenata hard kora. Stari majstori su tako i zvučali uz nadaleko čuveni D-beat na bubnjevima, karakterističan posle za svu muziku tog žanra. Dve gitare i distorzični bas i brzi gruv, beskompromisni vokal, sat vremena prženja i za Petrovaradin i Novi Sad svakako istorijski nastup.

Treba opet pomenuti opus odličnih grupa na Future Shock bini, koji se kreće od repa do džeza, preko elektro popa. Zapažene koncerte održale su grupe Čao Portorož i Viva Vops, a od ranih večernjih do jutarnjih sati na pomenutoj bini se može čuti kvalitetna muzika.

  • Foto: Jelena Ivanović ; Marko Ristić

exit-2017-3-dan-photo-jelena-ivanovic

(Visited 194 times, 1 visits today)