EXIT 2017 – 2. dan: Fusion stage kao najbogatija bina


the-damned-photo-marko-risticDrugi dan festivala nije dao ništa interesantno za rokenrol svet na Main stage-u. Treba izdvojiti uvodni koncert novosadske ženske grupe Tri kapljice koje su predstavile svoj autorski opus u modernijem pank rok ruhu uz momente interesantnog dvoglasa.Fusion stage, kao programski najbogatiji i najraznovrsniji i po mnogim mišljenima i najbolji, priredio je koncert izraelske grupe Ze’ev Tene, što je ujedno i ime pevača i vođe koji je izraelski disident. Grupa koja sve pesme izvodi na hebrejskom jeziku je svakako zanimljiva za ovdašnje područje. Tekstove i naslove pesama je teško razaznati zbog komplikovanosti jezika ali je muzika bila prilično slojevita, dinamična, uz česte promene tempa, konstantno tvrda i melodična.

The Damned, može se reći pioniri panka istovremeno i gotike, koji traju preko 40 godina održali su sjajan koncert na Fusion-u. Ako bi se birao koncert dana, ovo je zasigurno bio. Pred gotovo popunjenim platoom izveden je bogat kolorit melodične gotike sa primesama hororora i prepoznatljivog izvornog britanskog panka. Kiša koja je u tom trenutku počela da pada samo je doprinela atmosferi. Glasno, ne štedeči zvuk i note ređale su se „Nasty“, „I Just Can’t Be Happy Today“, „Machine Gun Etiquette“, „Ignite“, „The History Of The World“, „Smash It Up“ i ostale. Da je koncert fantastično primljen i još bolje odsviran govori i izlazak na bis koji je atipičan za festivalske nastupe. Definitivno jedan od koncerata koji će se pamtiti i dugo prepričavati.

exit-2017-drone

Na ovoj bogatoj bini zapažen nastup imala je i Sana Garić koja je predstavila svoj debi album Svet za nas. Ova umetnica gaji elektro, sint pop žanr uz dosta manipulisanja zvukom, efektima i glasom. Takođe jedan zapažen i originalan koncert uz solidnu posećenost.

Na mestu rezervisanom za metal muziku – Explosive stage-u svakako najzanimljiviji koncert je bio koncert brazilskih metal veterana Ratos De Porao. Brz, brutalan i agresivan zvuk uz mnogo grolovanja i zaraznih rifova koji je vremenom postajao sve brži i sve agresivniji. U pitanju je jedna beskompromisna i punokrvna svirka, a to uvek prija i obraduje.

Kao što se vidi, drugi dan je bio isključivo rezervisan za Fusion i podsticao je potrebu da se istražuju nepoznati bendovi i novi koncerti, što podrazumeva uspešan festivalski dan.

  • Foto: Marko Ristić
(Visited 164 times, 1 visits today)