EXIT 2017 – 1. dan: Britanska scena na Main Stage-u i moć manjih bina


the-jesus-and-mary-chain-photo-nemanja-djordjevic50 godina je prošlo od San Franciska i leta ljubavi, kada su muzika i svet počeli da se menjaju. Ovogodišnji EXIT 2017 će pokušati da oživi bar deo uspomene na tu godinu i taj datum.Prvi dan je počeo na glavnoj bini, mnogo poznatijoj kao Main stage (u daljem tekstu Main) tradicionalno domaćom grupom iz Novog Sada. To je bio Obojeni Program, obeležje novosadske rokenrol scene. Po prikazanoj svirci i koncertu, zaključuje se da su jači nego ikada. Uz dve bas gitare na kojoj jedna svira na distorziji a jedna je standardna zvuk je tvrđi, čvrst, alternativan i beskompromisan, a uz Kebrin prepoznatljiv vokal, dobija se odlična mešavina. Repertoarom od nešto manje od sat vremena kretali su se od novih aktuelnih pesama („Danas će se desiti nešto lepo“, „Vrlo jednostavno“, „A B C D avioni“ i dr).

Škotski alternativni rok sastav iz osamdesetih i grupa koja je bila uzor mnogima posle njih The Jesus And Mary Chain održao je odličan i izdašan koncert na Main-u. U skladu sa njihovom reputacijom, svirano je dugo, svaki hit, svaka nota uz jak, glasan i pun zvuk. Bio je to spoj raskoši zvuka i produkcije iz osamdesetih i distorzičnog rifovskog rokenrola. Uz obilje pesama tu su bile „Blues From A Gun“, „April Skies“, „Teenage Lust“, „Some Candy Talking“, „I Hate Rock’n’Roll“… To je bio definitivno najbolji koncert prvog dana festivala i pokazatelj da festivalski nastup može da se pretvori u odličan koncert.

liam-gallagher-photo-nemanja-djordjevic

Glavna i najpoznatija zvezda prvog dana na Main-u je svakako bio Liam Galager (Liam Gallagher), vođa verovatno najpopularnije grupe iz devedesetih Oasis. Koncert je prošao uz pozitivne i negativne utiske. Prvi negativan utisak je kašnjenje tj. odstupanje od naznačene satnice od gotovo pola sata. Drugi negativan utisak je začuđujuće slab zvuk na prve tri pesme i treći negativan utisak je trajanje koncerta koji je bio značajno kraći od naznačene satnice. Sve ostalo je bilo pozitivno. Ono što je predstavljeno na koncertu bilo je na visokom nivou, dinamično i znaimljivo. Repertoar, nešto kraći, bio je spoj, za sada, malobrojnih pesama iz solo karijere i naravno Oasis-a, zbog čijih pesama je Main i bio popunjen i te pesme su gotovo originalno zvučale. Između ostalih „Fuckin’ in the Bushes“, „Rock’n’Roll Star“, „Morning Star“ kao omaž Oasis-u, debi singl „Wall of Glass“ i na kraju uz akustičnu gitaru samo „Wonderwall“ kao nesumnjivo najveći hit. Broj upaljenih telefona koji snimaju izvođenje ove pesme je bio fascinirajući. Mnogima je ovaj koncert bio kratak i nedorečen, ali ono što je prikazano bilo je sasvim dobro i zadovoljavajuće. Komunikacija između Liama i publike je bila ležerna i opuštena, ali nije izostala, što je bitno.

Od ostalih bina, zapravo veliki značaj ima jedna mala bina, malo posećena ali koja uvek priredi više nego prijatna iznenađenja u vidu autorskih grupa. To je Future Shock, i kako joj samo ime kaže predstavlja budućnost muzike.

Na Explosive stage-u tradicionalno jak hard kor program. Treba izdvojiti momke koji su prevalili put iz dalekog Meksika a zovu se Thell Bario. Neguju žestok metal kor pravac i sa maskama i maramama preko lica podsećaju na kartel, ali zapravo šalju poruku mira, bratstva i sloge, žestokim rečnikom. U svom sastavu sadrže i perkusije da bi svemu dodali tradicionalnu notu. Da se sjajno provode i da im je drago što su (prvi put) u Srbiji pokazali su i sa nekoliko naučenih rečenica na srpskom jeziku, a u pesmu su čak i ubacili neke srpske reči. Grupa za svako poštovanje i nadu da ćemo ih narednih godina gledati uživo.

Prvi dan EXIT-a je ponovo dokazao tvrdnju da je bogatstvo festivala u istraživanju novih imena i koncerata, samim tim ovaj četvrtak je bio iscrpan po tom pitanju.

(Visited 149 times, 1 visits today)