EXIT 2016 – 3. dan – Cock Sparrer, Paradise Lost…


Paradise Lost @ Exit 2016 (Photo: Nemanja Djordjevic)Subota predveče na Egzitu je donela jedno potpuno drugačije i novo iskustvo uobličeno u grupi Tinariwen, koja je nastupala na Glavnoj bini (Main stage). Kako je okarakterisan, beduinski bluz, grupa muzičara iz Sahare, države Mali, a koja je na sceni već 38 godina i koja peva na svom jeziku. Teško (nemoguće) je raspoznati tekst i pesme koje sviraju, ali je moguće prepoznati duh beskonačnog peščanog prostranstva i vrelinu sunca. Poluakustična, nenametljiva muzika uz perkusije umesto bubnja, koju sviraju članovi potpuno obučeni kao beduini, od kojih se nekima vide samo oči, sve čini izuzetno autentičnim.

Tradicionalna stvar na ovom festivalu je nastup grupe Disiplin A Kitschme, koji se mogu nazvati i domaćinima. Počelo je sa „Zelenim Zubom“, da bi se nastavilo sa predstavljanjem najnovijeg albuma Opet. Glasno i drugačije kao uvek. Bas i bubnjevi su grmeli, a Koja je kratkim porukama menjao svet.

Koncert večeri je svakako bio koncert londonskih pank legendi Cock Sparrer na Fjužn bini (Fusion stage). Stari znalci, pioniri ovog pravca, grupa koja je uticala na mnoge, a u Novom Sadu (nekadašnjoj) pank rok prestonici, pokazalo se, da imaju zavidan broj obožavaoca. Energičnost, melodičnost, čvrstina, principejlnost su obeležili ovu svirku. Sve pesme su otpevane horski, od „Watch Your Back“, „Argy Bargy”,,I Got Your Number”do ,,Because You’re Young”, ,,England Belongs To Me” i tradicionalno polsednje ,,We’re coming back”. Čak i ljudi koji su prvi put slušali su počeli da pevaju pesme. Atmosvera je bila fantastična, a veliko poštovanje na relaciji bina – publika je uveliko pokazano.

Eksploziv bina (Explosive stage) je upriličila koncert zvučnog imena gotik metala, grupe Paradise Lost. Ova grupa je održala koncert u Beogradu, pre nekoliko godina, ali sada je atmosvera bila potpuna i koncert je trajao duže. Počelo je sa ,,No Hope In Sight”,a ređale su se i ,,As I Die”, ,,Fauth Divide Us”, ,,Dead Emotion”. Odličan ambijent i preciznu svirku, kvario je loše namešten zvuk sa preglasnim bas tonovima, što nikada nije bilo svojstveno Egzit binama, ali i pored toga obožavaoci, kojih je bilo mnogo, mogli su da uživaju u mračnom putovanju. Na bis su odsvirane pesme ,,The Last Time”, ,,The Enemy” i ,,Say Just Words”.

Treći dan Egzita je ponovo potvrdio tezu da na festivalu uvek ima šta da se čuje i da svako slušanje ,,novog’’ imena predstavlja novo iskustvo.

  • Foto: Nemanja Đorđević
(Visited 540 times, 1 visits today)