EXIT 2016 – 2. dan – Prošlost, sadašnjost i budućnost fanka


George Clinton (Photo: Nemanja Djordjevic)Drugi dan je započeo na uvek zanimljivoj Fjužn bini (Fusion stage) koncertom grupe Consecration. Jedinstvena grupa na srpskoj sceni po tome što svira stoner i doom pravac, a sa svojim pesmama je zaokupila pažnju scene ovog pravca. Težak zvuk, uglavnom spori ritam, metaforički i teški tekstovi (na srpskom jeziku!) obeležili su ovaj kratak nastup. Neke od pesama su bile „Navigator“, „Cimet“, „Praskozorje“

Sa velikim apetitom i nadama su se čekali glavni izvodjači večeri Džordž Klinton (George Clinton) & Parliament Funkadelic, pioniri i rasadnici fanka, izuzetno značajna grupa iz koje su se razvile mnoge potonje zvezde, a koja je imala nemerljiv uticaj na današnju r’n’b i hip hop scenu. Međutim, pored velikih nada, početak koncerta je naveo na pitanje mnogih šta je to Funkadelic danas? Naime, prvih nekoliko numera su bile čiste hip hop numere uz sve pokrete i pokliče koji karakterišu ovu vrstu muzike. U tom trenutku, fank i ono na šta smo od njih navikli moglo se naći samo u obrisima i misaonom raščlanjivanju instrumenata, gde su gitara i ritam sekcija nešto i svirale. Svako ko je poznavao njihov opus, znao je da neke pesme moraju biti odsvirane i da je to samo trenutno plivanje u vodama novih trendova, na koji su oni veoma uticali. Brzo se situacija popravljala. Bezmalo petanest muzičara na sceni je pokazalo neverovatnu uigranost, hemiju i fantastičnu muziku. Legenda Džordž Klinton je bio kapetan broda, dirigent i autoritet koji je sve držao na okupu. Neke kratke deonice je i pevao, ali je većinu prepustio mlađima, naročito devojkama koje su pevale prateće vokale. Ubrzo se sve pretvorilo u jak gruv i beskonačnu svirku „One Nation Under A Groove“ je bio uvod u pravi P-Funk, kao i „Give Up The Funk“, a mnogobrojna publika je to umela da prepozna. Scenografija nije bila kostimirana i inspirisana svemirom kao nekada (što im je bio zaštitni znak) ali je nešto od toga ipak zadržano, uključujući i dubok naratorski glas koji je najavljivao neke od pesama.

„Atomic Dog“, popularni hit, koji je i sam festival puštao kao najavu, zvučao je isto kao i kada je objavljen, a najveće muziciranje je pokazano prilikom izvodjenja čuvene numere „Cosmic Slop“, gde je gitarska solo deonica trajala oko deset minuta. Da je u pitanju zapravo žanrovski različit koncert pokazale su i dve pesme koje su u potpunosti bile metal sa duplom bas pedalom. Metal koji je bio kvalitetnije odsviran od mnogih izvornih metal bendova. „Magot Brain“ je odsviran u nešto drugačijem aranžmanu od onog prepoznatljivog, a „Mothership Connection“ je bio vrhunac koncerta, ujedno i najveći hit. Mora se još pomenuti da je komunikacija između njih i publike bila sve vreme na najvišem nivou i da je to bio zajednički koncert. Mogli su se čuti komentari da je koncert bio „od očaja do sjaja“, za očaj svakako nema mesta, ma šta se na bini dešavalo, a puni sjaj je došao kasnije kada mu je i vreme. Koncert je pokazao da je Parliament Funkadelic sveprisutan, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti (sudeći po početku koncerta), a da je njegovo mesto uvek bilo u budućnosti, ispred vremena.

  • Foto: Nemanja Đorđević
(Visited 214 times, 1 visits today)