Time: 9PM
Venue: Zappa Baza
Country: SERBIA

Nakon odličnih nastupa prošle godine na INmusic festivalu i klubu Drugstore u Beogradu, hvaljen od publike i kritike širom sveta tuareški sastav Tamikrest ponovo se vraća pred publiku u Beogradu u četvrtak, 13. aprila 2023. godine u klub Zappa Baza sa početkom u 21h u organizaciji koncertne agencije Rock Svirke gde će promovisati aktuelni studijski album „Tamotaït“ :

20:00 Ulaz
21:00 Koncert
Ulaznice:
1.500 RSD – promo (ograničen kontigent od 30x ulaznica ili do 13. marta)
1.800 RSD – pretprodajna cena (od 13. marta do 13. aprila)
2.100 RSD – na dan koncerta
Prodajna mesta: Tickets.rs, Gigstix i Zappa Bar
Rezervacija ulaznica moguća putem mejla: office@rocksvirke.com (ime i prezime, kontakt telefon).
“Desert-blues for fans of Can and Pink Floyd to sink their teeth into.” – MOJO
Kada je Tamikrest osnovan 2006. godine, svi muzičari su bili u ranim dvadesetim. Poreklom su iz regiona oko Kidala, grada na severu Malija. Svi su išli u školu Les enfants de l’Adrar u Tinzavatenu, maloj oazi usred pustinje, koju su finansirale evropske fondacije. Tu su budući članovi Tamikresta stekli osnovnu muzičku obuku.
Njihovu mladost oblikovao je građanski rat koji se vodio između 1990. i 1995. Mnogi članovi porodice i prijatelji su poginuli dok su se Tuarezi borili za svoju autonomiju. Kada su 2006. izbili novi neredi, Ousmane Ag Mossa i njegov prijatelj Cheick Ag Tiglia odlučili su da se ne bore oružjem, već da muzikom skrenu pažnju na problem Tuarega.
Tamikrest na jeziku tamašeka znači spoj, veza, čvor, koalicija. Članovi grupe dolaze sa različitih meridijana (Mali, Niger, Alžir i Francuska). Želeći da u potpunosti preuzmu svoj tuareški identitet, našli su u pobunjeničkoj muzici Ihumar načine da to izraze.
„Pustinja nas ugošćuje, jezik nas spaja, kultura nas vezuje“.
U mladosti su svirali tradicionalnu muziku Kel Tamashek-a (kako se Tuarezi nazivaju) i pesme tuareškog benda Tinariwen, koji je već osamdesetih kombinovao afričku tradicionalnu muziku sa zapadnom rok muzikom. Kroz internet i mp3 kulturu, članovi Tamikresta su upoznali bendove i muzičare kao što su Jimi Hendrix, Bob Marley, Pink Floyd i Mark Knopfler koji su takođe uticali na oblikovanje posebnog zvuka grupe.
Kroz poruku svojih pesama, Tamikrest želi da poeziju i kulturu Tamašeka učini dostupnim stanovnicima sveta većeg od prostranstva saharske pustinje.