June 30, 2024
Sonido Gallo Negro
Time: 9PM
Venue: Močvara
Country: Croatia
Ima li što bolje od psihodelične cumbia zabave u ljetno doba? Vjerojatno bi mnogi smislili poneku stvar koja mu zvuči bolje od ovoga, ali svi oni koji dođu na koncert grupe Sonido Gallo Negro lako će shvatiti da su ti ‘mnogi’ bili u krivu. Potpuno ludilo koje kreiraju ovi Meksikanci od 2010. godine sada ćemo doživjeti uživo u Močvari.

Osnivači Sonido Gallo Negro su prije ovog benda svirali u raznim surf-punk bendovima pa je jasan utjecaj te glazbe na njihov zvuk. No, oni su se prije svega oslonili na cumbiju, i to peruansku verziju te glazbe, te je spojili s psihodeličnim rockom kako bi dobili svoj autentičan zvuk. Ono što je posebno zanimljivo kod njih je činjenica da u svojem sastavu imaju i theremin kojim stvaraju dodatne sulude zvukove.
Ovaj 9-člani bend je još jedan od klasičnih primjera kako se pravilno igrati s tradicijom i osuvremeniti je. Oni neprestano istražuju peruansku cumbiju, a spajaju je sa surfom, psihodeličnim rockom i nečim što bi se moglo nazvati soundtrackom spaghetti-westerna. Uz to, nije im strano ni dublje istraživanje tradicijske muzike pa ćete u njihovoj muzici čuti i zvukove glazbe za koju vjerojatno nikada niste čuli (huayno, sonidero cumbia i boogaloo).
Sonido Gallo Negro su u svojoj karijeri objavili pet studijskih albuma od kojih su dva izašla za kultnu izdavačku kuću Glitterbeat Records. Svirali su na brojnim velikim festivalima i raznim državama. Kažu da su do sada nastupali u 50-ak različitih država, a napokon će i Hrvatsku dodati na taj popis.
‘Black rooster sound: wheezing Farfisa organs, twanging surf guitars, a theremin, the essential güiro and plenty of percussion rolling out the loping grooves of Amazonian cumbia, huayno, cumbia sonidera, boogaloo and Peruvian chicha and now psychodelic danzon, frenetics mambos and as none else cha cha chá. It’s the soundtrack to a psychedelic spaghetti western starring the Grim Reaper, Mexican-style, brought to you by Sonido Gallo Negro.’ Womex
‘Their willingness to compose across genres and experiment with their musical output makes the music captivating. Yet Sonido Gallo Negro successfully infuses their psychedelic richness while also maintaining the authenticity of cumbia.’ PopMatters