December 7, 2022
Norman Beaker
Time: 8PM
Venue: Singles
Country: BUL
Норман Бийкър (1950, Манчестър) е едновременно колос на тази музика, която през последния половин век и повече наричаме „британски блус“ и неуморен пътешественик, за когото голямата световна сцена и малките клубчета из Балканите са еднакво важни.

А на голяма сцена през различни десетилетия е свирил с хора като Клептън, Греъм Бонд, Бъди Гай, Би Би Кинг, Ерик Бърдън, Чък Бери и Алексис Корнър. Също така: за по-постоянно и за по-дълго време – с Джак Брус (от средата на 80-те до смъртта на басиста на „Крийм“), както и с Крис Фарлоу и Ван Морисън (до ден днешен).
След повече от пет декади в блуса продължава да прави турнета из цяла Европа – дори по време на пандемията беше доста активен, доколкото условията го позволяваха.
Първата си китара получава още на 7-годишна възраст, когато след инцидент остава прикован на легло за цели 18 месеца. А на 12 е забелязан, отличен и поканен да участва в шоуто на краля на скифъла Лони Донеган, което му отваря пътя към сцената.
През 1994 г. Бийкър е организатор на паметния концерт по повод 10-годишнината от смъртта на Алексис Корнър, който става традиционен и още същата година събира отново Джими Пейдж и Робърт Плант за първи път след разпадането на „Лед Цепелин“. Известна е фразата на Би Би Кинг: „Норман е един бял Фреди Кинг”.
Норман Бийкър е и студиен китарист с разпознаваем почерк, записвал цяла плеяда класици на блуса, който обаче е не по-малко разпознаваем и като певец и автор на своя оригинална музика.
В София ще свири на 7 декември – в „Сингълс“ (НДК,вход А4) – по покана на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз“, където вече имаше едно участие в квартет година преди пандемията.