Etta James preminula u 73. godini


Etta JamesJamesetta Hawkins poznatija kao Etta James, rođena 25. januara 1938. godine umrla je juče 20. januara u 73. godini od akutne leukemije, izjavila je njena predstavnica za štampu Lupe De Leon.

„Njena muzika je bila van svake kategorije. Sa Etom sam radila 30 godina, ona je bila moja prijateljica i puno će mi nedostajati“, kazala je Leon u izjavi za američke medije.

Etta James osvojila je četiri Gremija i 17 nagrada za bluz muziku. Uvršćena je u Kuću slavnih rokenrola 1993. godine, a osam godina kasnije i u Kuću slavnih bluz izvođača. Jedan od njenih najvećih hitova je pesma „At Last“ koju su 1941. godine napisali Mek Gordon i Hari Voren, a obradile su je i mnoge poznate umetnice kao što su Celin Dion, Cindy Lauper. U svojoj bogatoj karijeri izdala je 28 studijskih albuma, a njeni najveći hitovi su „The Wallflower (Dance With Me, Henry)“, „Something’s Got A Hold On Me“, „All I Could Do Was Cry“, „At Last“, „Baby What You Want Me To Do“, „I Found Love“. Počela je da peva sa 14 godina, a Magazin „Rolling Stone“ rangirao je Jamesovu na 22. mesto liste od 100 najboljih pevača svih vremena i na 62. mesto liste najvećih 100 umetnika.

„Većina pesama koje pevam u sebi imaju to osećanje žala. Imaju neko tužno osećanje. Ali ja ne znam za čim žalim. Ne znam“, kazala je James 2002. godine u razgovoru sa Denisom Quanom, novinarom CNN-a.

„Njena muzika nije imala granice jer je ona istraživala različite žanrove uključujući bluz, soul, rok, r&b, gospel i džez. Ostaće zauvek upamćena po baladi ‘At Last’ i moćnom glasu koji će odjekivati širom sveta, za generacije koje dolaze“, izjavio je Neil Portnow, predsednik Američke muzičke akademije.

{youtube}hmexOmLyuVU{/youtube}

(Visited 62 times, 1 visits today)