Estudiantina Ensemble na Nišvilu


Kubanski sastav Estudiantina Ensemble, koji već više od dve decenije radi sa bazom u Holandiji, nastupiće na predstojećem Nišvilu u četvrtak 13. avgusta, a dan ranije i u sklopu besplatnog programa na River stage-u.

Ovaj sastav koji predstavja bogatu kubansku muzičku tradiciju, predvodi pevač i gitarista Ricardo „Aristides“ Bekema, a jedan od članova je i Nelson Garzon Delis, unuk Compaya Segunda, legendarnog kubanskog muzičara, ovekovečenog u kultnom filmu Vima Vendersa “Buena Vista Social Club”.

Ansambl Estudiantina nastavlja tradiciju studentskih orkestara koji su na Kubi bili izuzetno popularni početkom prošlog veka – konkretnije, grupe Estudiantine Invasore iz Santiago de Cuba. Reč je o kombinaciji izuzetno bogate muzičke tradicije Kube, naročito kada je reč o ritmovima, i probranih savremenim stilova popularne muzike, ali pre svega džeza. Za razliku od klasičnih afro – kuban sastava koji se baziraju na zvuku duvačkih instrumenata (pre svega limenih) u postavi Estudiantina ansambla dominiraju žičani instrumenti.

Grupu je osnovao Riccardo Bekema, sa ciljem da sačuva autentične kubanske stilove kao što su “Guaracha”, “Bolero”, “Danzon” i “Son”.

Članovi sastava su: Ricardo „Arístides“ Bekema – vođa sastava, gitara, vokal; Nelson Garzón Delis – vokal, udaraljke, Anibal Avila Pacheco – truba; Alexander Rodriguez Cala – truba; Gerardo Antonio Rosales Rondon – timpani; Leo „Pantaléon“ Martis – tres gitara; Dennis Nicles Cobas – kontrabas i Anurakt Scheepers “El Samurai” – tres gitara.

(Visited 13 times, 1 visits today)