Engleska soul zvezda Džon Njumen prvi hedlajner Belgrade i Zagreb Calling Festivala


John Newman @ Belgrade Calling 2016Engleska soul zvezda i jedan od najtraženijih pevača današnjice Džon Njumen(John Newman) nastupiće u sredu 22. juna na Tašmajdanskom stadionu kao „headliner“ prvog dana Belgrade Calling festivala, dok će dan kasnije biti „headliner“ drugog dana Zagreb Calling festivala na ŠRC Šalata u Zagrebu.

Priča Džona Njumena je iskrena saga o uspehu koja prati njegov razvoj od dečaka iz siromašnog engleskog okruga do čoveka sa moćnim soul glasom koji obara sve rekorde u prodaji.

Džon je odrastao u malom okrugu u engleskom Jorkširu sa bratom i samohranom majkom koja ga je upoznala sa zvukom „Motown“-a i „Stax“-a, a na njega je uticao i plesni pokret Northern Soul, što se i danas vidi u Džonovom izražaju. Od malena je sve radio sam – kada je imao 14 godina počeo je da svira gitaru i naučio da snima i producira, pa čak bio i DJ. Njegovo odrastanje obeležio je i gubitak dva najbolja prijatelja u saobraćajnoj nesreći. „Bol je bio toliko jak, da sam morao da nađem načina da se izborim sa istim. Preko dana sam učio, a noću plakao uz gitaru i pisao pesme.“

Nakon studiranja u Lidsu, Džon se seli u London i osniva bend. Dok je radio u baru sprijateljio se s Pirsom Agetom (Pirs Aget), članom grupe Rudimental, koji kasnije sa njegovim glasom u numeri „Feel The Love“ stiču svetsku slavu. Nakon drugog zajedničkog hita „Not Giving In“, ubrzo sledi Njumanov prvi samostalni singl „Love Me Again“ i prvo mesto britanske, ali i mnogih svetskih lista, uključujući i proboj na američko tržište. Debitantski album Tribute takođe dospeva na vrh britanske liste.

Singlovi „Love Me Again“, „Losing Sleep“, „Out Of My Head“ i „Cheating“ kao i rad sa sastavom Rudimental na hitovima „Not Giving In“ i „Feel The Love“ ili „Blame“ sa Kalvinom Harisom (Calvin Harris) sa kojim je osvojio svetske top liste, svi zajedno imaju više od milijardu pregleda na Jutjubu.

Džon Njumen će u Beogradu premijerno predstaviti svoj novi album Revolve koji je objavljen krajem prošle godine i nasledio je njegovo debi izdanje Tribute, prodan u platinastom tiražu. Novi album je nastao nakon Džonovog preseljenja u Los Anđeles, a boravak u Americi ga je dodatno inspirisao u pisanju i komponovanju numera. Revolve se vrti oko novog koncepta, novog osećaja i stila – on je odvažan, jednostavan i moćan i donosi zvuk slomljenog srca, ali i ljubavi, slobode i uzbuđenja.

Stoga nije ni čudo što i Revolve hitovi već osvajaju svetske top liste. Najavni singl „Come And Get It“ je građen na bogatim melodijama i ritmu i savršeno predstavlja stvaralačku fazu u kojoj se Džon nalazi. Drugi singl sa albuma je „Tiring Game“ koji ugošćuje legendarnog Čarlija Vilsona (Charlie Wilson) iz sastava The Gap Band i tera vas na ples uz klavir i orgulje.

„All My Hear“ je disko stvar puna orkestracija, dok je radiofonična „Lights Down“ savršena za slušanje u automobilu. „Love’s Gone“ se bazira na Džonovoj klavirskom solou, a „Never Give It Up“ jedna od najemotivnijih numera na albumu. Odličnu i ritmičnu „Something Special“ producirao je sam Džon. Album zatvara „We All Get Lonely“ koja podseća na Led Zeppelin i toplinu gospel bluza.

Dvadesetpetogodišnji pevač Džon Njumen je fascinantna pop zvezda jer sam piše, peva, aranžira, svira i producira svoju muziku, ali i režira vlastite video spotove, brine o scenografiji na pozornici ili dizajnira odeću za svoj bend. Jedan je od najpopularnijih muzičara nove generacije koji je u jako kratkom roku od nežnog dečaka iz Severnog Jorkšira postao izvođač koji snima u studiju Majkla Džeksona.

Početak prodaje ulaznica planiran je za 22. februar 2016. godine na svim prodajnim mestima Eventima po sledećim kategorijama: Parter – 1.990,00 dinara; Tribine – 2.500,00 dinara; Fan Pit – 3.000,00 dinara.

(Visited 128 times, 1 visits today)