Elmhurst College Jazz Band i Stjepko Gut na Nišville-u


elmhurstDžez orkestar Elmhurst College Jazz Band (čine ga studenti džez odseka istoimenog američkog univerziteta) nastupiće na Nišville festivalu u četvrtak, 15. avgusta. Kao specijalni gost ovog big benda, nastupiće i trubač Stjepko Gut kojem će, tom prilikom biti uručena nagrada za životno delo!

Osim njega, još jedan specijalni gost big benda biće i veoma cenjeni saksofonista Mark Kolbi (Mark Colby), inače profesor na Elmhurstu!

Elmhurst College Jazz big benda predvodi Dag Bič (Doug Beach), koji je i šef džez odseka Elmhurst koledža profesor, izdavač, trubač, kompozitor i aranžer koji je, između ostalih referenci, napisao i aranžman za kompoziciju „Cottontail“ za zajednički album Count Basie Orchestra i vokalnog sastava New York Voices iz 1996. godine, koji je 1997. godine dobio Gremi nagradu u kategoriji „Najbolji album velikog jazz ansambla“. Takođe, četiri godine za redom (1995 – 1998) je dobijao prestižnu ASCAP nagradu za kompoziciju.

Elmhurst College Jazz Band je pod njegovim vođstvom osim u Sjedinjenim Američkim Državama, a najčešće pod pokroviteljstvom Vlade SAD, nastupao i u Grčkoj, Rumuniji, Engleskoj, Švajcarskoj, Austriji, Italiji, Indoneziji, Malti, Portugalu, Španiji, Kanadi i na Bahamima, a na spisku značajnih festivala nakojima su svirali su i Montreux, Northsea, Umbria.

Jedini su studentski bend koji je pozvan da nastupi na Jak Jazz Festivalu u Indoneziji.

Ovaj studentski orkestar nije klasičan. Iza sebe ima brojne nastupe sa mnogim džez velikanima koji su za orkestar imali samo reči hvale.

(Visited 85 times, 1 visits today)