Elephant and the Moon u sklopu turneje zasvirao i u Culture Exchange-u


elephantU sklopu svoje “The Sun Has Riz” turneje, Elephant and the Moon ( folk – rok, amerikana bend kantautora Petra Vranića (rođen 1991.godine)) iz Zagreba, imao je svoj nastup u kafiću Culture Exchange u Novom Sadu.

Gradovi u kojima je koračao Elephant and the Moon su:

29.5. Rockmark, Zagreb

31.5. Walkow, Vinkovci

2.6. Studio 11, Subotica

3.6. Culture Exchange, Novi Sad

6.6. KC Grad, Beograd

7.6. Pussy Galore, Sarajevo.

Svoje muzičko iskustvo, Petar je počeo prikupljati u raznim zagrebačkim bendovima, a krajem 2011. godine odvažio se i samostalno stati pred svetla pozornice te publici predstaviti svoje tužne rokenrol pesme na granici između amerikane i mamurnog kajanja. Nedavno je predstavio i svoj debitantski singl „The night is catching up with me“, koji će svoje mesto zasigurno naći i na nadolazećem EP izdanju „Thank your lucky stars“.

Svirka u Culture Exchange-u počela je nešto pre 22 časa i trajala do 23 časa. Pesme koje smo imali prilike da čujemo  su:

1. „Old Cars And Old Guitars“
2. „That Summer“
3. „Still (On My Mind)“
4. „Home“
5. „White Lillies“ (koju inače izvodi sa Lovely quinces)
6. „People sleeping in my heart“
7. „Good Life“
8. „Emma“
9. „Midnight“
10. „Driver, please“
11. „The Night“
12. i bis  „Good Life“ + „VCR“ (XX)

A nakon uspešne svirke, i Petrovog pomalo stidljivog osmeha zadovoljstva, imali smo priliku da porazgovaramo sa njim. Naspram nas, sedeo je mladi umetnik, širom otvorenog pogleda, a ispred njega vizija, i energija koja ne jenjava. Prenosimo vam deo razgovora, kojim će se na neki način obojiti vaša misao o njegovoj umetnosti, ali jasne nijanse otkriće vam se tek kada zažmurite i uronite u njegov glas…

RockSvirke: Kakvi su utisci o nastupu u Culture Exchnange-u i publici? Da li si zadovoljan?

Petar: Veoma zadovoljan! Culture exchange je izgledom i konceptom veoma sličan zagrebačkoj Booksi koju jako volim, pa sam se osjećao kao kod kuće. Ono što me prvo oduševilo, odmah nakon ulaska, jest štoje svaki stol pričao na drugačijem jeziku, što je predivno. A pjevam na engleskom, pa smo se svi razumjeli.

RockSvirke: U čemu pronalaziš inspiraciju za stvaralaštvo?elephant2

Petar: U razgovorima, ljudima, mjestima, filmovima, knjigama, tuđim pjesmama… Od svega pomalo.

RockSvirke: Kada možemo da očekujemo EP?

Petar:  Nadam se na ljeto! Ali ako i bude odgođen, ovoga bi ljeta trebala stići još dva homemade Slonovska izdanja: jedan LP na kojem ću surađivati sa brojnim balkanskim kantautorima i jedan EP sa par novih pjesama koje su malo ‘žešće’.

RockSvirke: S kime si sarađivao do sada i s kime bi voleo da sarađuješ od kantautora sa Balkana?

Petar: Surađivao sam sa Dunjom Ercegović, to jest Lovely quinces, na pjesmi White Lillies, a kao što rekoh uskoro će LP sa brojnim suradnjama, neka suradnici ostanu tajnoviti zasad.

RockSvirke: Koji su ti muzički uzori i šta voliš da slušaš?

Petar: Muzički uzori su razni – od starog jazza, najviše Billie Holiday, preko kantautorskih velikana poput Toma Waitsa pa do modernijih utjecaja, Wilco, The National i Gaslight Anthem na primjer.

RockSvirke: Tvoji muzički počeci vezuju se za?

Petar: Definitivno Dylana. Počeo sam pisati ‘samostalno’, a kada sam sa 13 čuo njega, poželio sam te pjesme i uglazbiti, pa je za rođendan stigla i prva gitara.           

RockSvirke: Nadamo se da češ nam opet doći. Želimo ti uspeh, kako na predstojećim nastupima, tako i u karijeri. Zahvaljujemo ti se na izdvojenom vremenu.

Petar: Postoje već planovi za nove svirke u Srbiji, nadam se da se vidimo uskoro. Hvala vam puno, sretno i portalu!

Foto: Biljana Cvetanovski

(Visited 86 times, 1 visits today)