Eksperimentalni post pank u Beogradu – Tuxedomoon


TuxedomoonNakon što budu održali koncerte u Ljubljani i Zagrebu, članovi grupe Tuxedomoon nastupiće i u Beogradu u okviru jesenje evropske turneje. Koncert je zakazan za 3. novembar u sali Amerikana u Domu omladine, u organizaciji agencije „Odličan hrčak“, u čijem saopšenju se navodi da ovaj post-punk sastav „ni posle 14 objavljenih albuma i 33 godine postojanja ne prestaje da eksperimentiše, da istražuje nove vidove kreiranja i predstavljanja svojih muzičkih ideja.“

Nakon Beogradskog koncerta, njihova sledeća destinacija trebala bi biti Sofija.

Danas je ovaj bend simbol popularne kulture kao i inspiracija za muzičare najoprečnijih žanrova, uvek jedinstveni i drugačiji. Nijedan od osnivača benda, Blajn L. Rejnindžera (Blaine L. Reininger), svoju muziku ne može da opiše jednostavno, već kao „art hop trip wave minimalist romantic alternative voodoo robot chainfish music”, što je teško prevesti na bilo koji jezik.

Za formiranje benda Tuxedomoon i stvaranje njegovih prvih snimaka je zaslužno poznanstvo sa časa elektronske muzike između njegovih konstantnih čanova, Stiv Brauna (Steve Brown) i Blajn L. Rejnindžera na koledžu u San Francisku, Kalifornija (SAD).

1979. godine bend je izdao svoj prvi singl pod nazivom „No Tears“, koji je opisan kao jedna od najboljih himni elektro panka svh vremena, a iste godine potpisali su i za muzičku kuću „Ralph Records“ i izdali svoj album prvenac „Half-Mute“ (1980).

Nakon kratkog vremena, Tuxedomoon se preselio u Njujork kako bi snimili saundtrek za film „Downtown 81” a potom u Evropu gde su snimili još jedan saundtrek, za film „Wings of Desire”.

Svake naredne godine aktivno su snimali albume i nastupali sve do 1990. kad su odlučili da prestanu sa radom. Ponovo su se okupili nakon osam godina, kako bi nastupili na Next Festivalu u Tel Avivu, a nakon okupljanja na koncertima su svirali samo ranije snimljeni materijal, sve dok 2004. godine nije izašao album “Cabin in the Sky“, a dve godine kasnije saundtrek za film „Bardo Hotel”.

„Vapour Trails”, snimljen 2007. godine u Rejnindžerovom domu, je i njihov poslednji objavljeni album.

Sadašnji članovi benda Tuxedomoona su: Blajn L. Rejnindžer, Stiven Braun, Piter Prinsipl (Peter Principle), Luk Van Lišat (Luc Van Lieshout) i Brus Geduldig (Bruce Geduldig), koji iako žive i rade u različitim državama: u Meksiko Sitiju, Atini, Briselu i Njujorku, uspevaju i dalje da funkcionišu kao bend.

Ulaznice za koncert Tuxedomoona su već uveliko u prodaji u kafeu Šikarica (Skadarska 22), prodavnici ploča Pinball Wizard Records (TC Eurocentar, Makedonska 30) i na svim Eventim prodajnim mestima po ceni od: 1.600 dinara, dok će na dan koncerta cena ulaznice biti 1.800 dinara.

Bend je poznat po hitovima „Desire“, „No more tears“ i „In the manner of speaking“, koja je svetsku popularnost stekla zahvaljujući obradi francuskog benda Nouvelle Vague.

(Visited 138 times, 1 visits today)