„Egzit“ među 12 najboljih festivala


Američka televizija CNN uvrstila je ovogodišnji „Egzit”, koji se od 9. do 12. jula održava u Novom Sadu, među 12 najboljih muzičkih festivala na svetu u 2009. godini! Novinari CNN-a su odabrali festivale na šest kontinenata koje nikako ne treba propustiti, a „Egzit” se našao u zaista probranom društvu; dovoljno je pomenuti da su predstavnici Evrope osim novosadskog još samo veliki festivali kao što su „Glastonbury”, „Roskilde” i „Bestival”.

U svom vodiču za najbolje svetske festivale, CNN navodi: „Od mirnih disko-zabava u Tenesiju do ludog noćnog provoda na ‘Egzitu’ u Srbiji, naš vodič je namenjen fanovima muzike širom sveta koji se pripremaju za još jednu sezonu letnjih festivala”.

Američka televizijska stanica u opisu „Egzita” podseća da je festival nastao 2000, kao i da je 2007. proglašen za najbolji evropski festival. Takođe, navodi se da se „Egzit” održava na predivnoj tvrđavi iz 18. veka koja se nalazi na obali Dunava. CNN napominje da će u godini kada novosadski festival proslavlja 10. godišnjicu postojanja, na Tvrđavi nastupiti velike zvezde elektronske muzike kao što su Mobi, „Kraftwerk” i „The Prodigy”.

Od nekoliko stotina festivala koji se svake godine održe u Evropi, CNN je na svoju listu osim „Egzita” uvrstio još samo festivale „Glastonbury”, „Roskilde” i „Bestifal”. U svetskoj eliti se nalaze i dva američka velika festivala, „Bonnaroo” i „Lollapalooza”, „Rock Al Parque” u Kolumbiji, „Fuji Rock” u Japanu, australijski „Parklife”, „Sunburn” u Indiji i dva festivala u Africi.

Najbolji festivali u 2009.
„Bonnaroo” – Tenesi, Amerika 11. do 14. juna
„Glastonbury” – Somerset, Engleska 24. do 26. juna
„Rock Al Parque” – Bogota, Kolumbija 27. do 29. juna
„Roskilde” – Danska 2. do 5. jula
„Egzit” – Novi Sad, Srbija 9. do 12. jula
„Thisday” – Lagos, Nigerija sredina jula
„Fuji Rock” – Naeba, Japan 24. do 26. jula
„Lollapalooza” – Čikago, Amerika 7. do 9. avgusta
„Bestival” – Ajl of Vajt, Engleska 11. do 13. septembra
„Parklife” – Australija kraj septembra
„Woodstock” – Kejptaun, Južna Afrika sredina oktobra
„Sunburn” – Goa, Indija decembar

Očekuje se više od 25.000 stranaca na „Egzitu”
Po rečima organizatora, za ovogodišnji festival vlada rekordno interesovanje u svetu – do sada je samo u Zapadnoj Evropi prodato više od 15.000 ulaznica, naravno po tradiciji najviše u Velikoj Britaniji. Trenutno je „Egzit” u Engleskoj na prvom mestu po prodaji karata za neki festival van Britanije, što ne čudi budući da je časopis „Mixmag” nedavno „Egzit” proglasio za „najvoljeniji festival van Velike Britanije”.

Autor: A. Novaković

Foto:g. srdanov, A.Isaković

Izvor: Blic Online

(Visited 31 times, 1 visits today)