Egberto Žismonti nastupa u novosadskoj Sinagogi


Čuveni brazilski kompozitor i proslavljeni virtuoz na klaviru i gitari Egberto Žismonti nastupiće u nedelju u novosadskoj Sinagogi, u okviru promocije petog Vojvođanskog festivala klasične gitare, koji će biti održan u martu, saopštila je Muzička omladina Novog Sada. Žismonti će sutra svirati i u Beogradu, na aktuelnom “Gitar art festivalu”.

Žismonti, koji će se novosadskoj publici predstaviti u pratnji svog sina Aleksandra, takodje sjajnog gitariste, ističe se po neobičnom stilu sviranja na desetožičnoj, dvanaestožičnoj i na četrnaestožičnoj gitari.

Vrat i redovi žica na njegovim instrumentima duplo su veći od onih na klasičnoj gitari i gotovo nedostižni za mnoge istaknute gitariste koji su pokušali da ovladaju specifičnom tehnikom sviranja na takvim, za brazilskog majstora, specijalno izradjenim instrumentima.

Ono što dodatno izdvaja Žismontija jeste izuzetno umeće sviranja klavira na njegovim krajnje neobičnim i uzbudljivim nastupima širom sveta, navodi se u saopštenju.

“U suštini sam pijanista koji svira gitaru. Zbog raspona koji ima klavir, moje su uši naštimovane na intervale veće od onih na gitari i to je glavni razlog zašto koristim toliko žica”, objasnio je više puta svojim sledbenicima taj umetnik iz Rio de Žaneira.

Žismontijev antologijski album “Sanfona” iz 1981. godine svrstao ga je među autore najboljih džez ploča svih vremena, a njegovo ime ulazi na spisak najvećih džezera te decenije, u kojoj su s njim najviše isticani i povezivani velikani Kit Džeret, Čik Korija, Vejn Šorter ili Pet Metini. Međuu kolegama iz te čuvene generacije izdvaja se veliki saksofonista Jan Garbarek s kojim je Žismonti snimio album “Sol do Meio Dia”, posvećen Šingu indijancima s kojima je ovaj brazilski umetnik živeo jedno vreme u džunglama Amazonije.

  • Koncert u Novom Sadu velikana svetske umetničke scene organizuju Asocijacija gitarista Vojvodine i MONS a pokrovitelj tog izuzetnog muzičkog događaja je Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Zanimljivo je i to da je tad proveo čak dve nedelje svirajući flautu u šumi dok ga poglavica nije konačno pozvao u pleme.

U stvaralaštvu jednog od najpoznatijih Brazilaca predstavljen je izvorni duh brazilskih prašuma, koji se krije iza svima poznate sambe, budući da Žismonti u svojima delima izvodi veoma zavodljive teme domorodačkog porekla.

Opus od 48 samostalnih albuma, 32 izdanja kao gostujući solista, autor ili producent, uz čak 58 kompozicija za film, televiziju, pozorište i balet, kao i 17 objavljenih i širom sveta izvodjenih koncerata, čine Egberta Žismontija jednim od najistaknutijih autora današnjice.

  • Izvor: Blic Online
(Visited 77 times, 1 visits today)