Editors u Atini – Weight of the world… da izdržiš do kraja


Konkurs za učešće na 43. Zaječarskoj gitarijadi traje do 1. jula, a glavna zvezda manifestacije biće američki gitarista Steve Lukather (ex-Toto).

Mesto: Stari aerodrom, Atina
Vreme: Četvrtak, 18. jun 2009.

Neprijatnost. Monotonija. Indiferentnost. To su osećanja koja je bend iz Birmingema uspeo da izazove kod 3000 – 3500 fanova, okupljenih na starom atinskom aerodromu.

Sažetak bi mogao da glasi i ovako: taman čujes uvodnu deonicu Bones ili An end has a start, taman vidiš kako se masa diže, da bi već negde kod refrena ljudi u okolini počeli da gledaju u stranu ili na sat, parovi bi se ljubili, a redovi za pivo ponovo počinjali da se pune.

Izuzev par pokušaja da publiku pozdrave na njenom maternjem jeziku, drugu komunikaciju, kroz muziku i scenski nastup, Britanci nisu uspeli da uspostave.

Od pet članova benda, trojica su bila statična kao šalterski sluzbenici, koji čekaju da odrade sledecu mušteriju.

Čini se da Editorsi nastavljaju da prolaze kroz period depresije. Drugačije se ne može objasniti ovako sterilan nastup, naročito s obzirom na to da je njihov prethodni atinski koncert, koji su održali pre tri godine, digao veliku prašinu. Tada se cela Atina tresla od volumena gitara, melanholičnog Smithovog basa i snažnog ritma.

Umesto toga, sada je publika sa koncerta izašla zbunjena, a u vazduhu se osećao transfer neprijatnost zbog benda i takve prezentacije. Jer, izgledalo je i zvučalo zaista kao prezentacija… novog albuma. Poznatim receptom jedna nova – jedna stara pesma, jasno su nam dali do znanja da su tu samo kako bi nas nagovorili da kupimo novi CD.

A album će biti sasvim drugačiji u odnosu na prethodnike. Editorsi su u potpunosti promenili prepoznatljiv neo-post-punk zvuk, i trebalo bi da nove pesme budu u elektronskom maniru. Beats featuring synths.

Upravo tako su i započeli koncert, u startu odbivši publiku, koja je očekivala nešto sasvim drugo. Bliže. Iskrenije. Spontanije.

Da nije bilo odličnih starih singlova koje su provlačili kroz promociju novog albuma (Rats, Αn End Has A Start, Μunich i Bones), samo najverniji fanovi bi izdržali da ostanu i na Pixies, čiji je koncert usledio. Za skoro sat vremena festivalske svirke, Editors nisu uspeli da oraspolože publiku. To je teško kad si i sam neraspoložen.

Autor: Tijana Prodanović

Foto: Thodoris Markou i Vangelis Patsialos

Izvor:

Popboks.com

(Visited 37 times, 1 visits today)