Džoni Štulić za „Blic“: Muziku snimam za svoju dušu


Džoni ŠtulićVečito gladna vesti od Džonija Štulića, domaća muzička publika sa oduševljenjem preslušava njegove obrade starih narodnih pesama koje su se pojavile na internetu. Međutim, kako nam je u ekskluzivnom razgovoru rekao, sada snima i peva samo pesme koje mu znače. Više zadovoljstva mu donosi prevođenje pesama i književnih dela.

Poslednja pesma koju je preveo jeste „Kuća na prodaju”. Zapravo, to je prepev slavne pesme „House in the Country” grupe „Kinks”. Pesmu je originalno napisao njihov gitarista i pevač Roj Dejvis, a nalazi se na albumu „Face to Face” iz 1966. godine. U njoj, autor se na satiričan način poigrao s hipokrizijom engleske više klase.

Džonijev sasvim novi prepev zadržao je Dejvisovu satiričnu crtu, ali sadrži i oštru kritičku notu modernog potrošačkog društva.

– Uvek sam voleo ovu pesmu i sada sam napravio svoju verziju kako bih mogao da je pevam. Pesmu je uradio Roj Dejvis. Ne objavljujem više pesme, ali ih radim za sebe. Pevam samo one pesme koje mi znače, za svoju dušu – rekao je kratko Džoni.

Vođa jednog od najpopularnijih eks-Ju sastava „Azra” povukao se 1991. godine od sveta u svoj dom u holandskom gradu Hauetenu, blizu Utrehta. Tamo živi sa suprugom Žozefinom potpuno posvećen prevodu velikih dela literarne baštine. Nedavno su mu u izdanju beogradskog „Platoa” objavljena sabrana dela u 14 tomova, u kojima se nalaze prepevi klasičnih dela od Homera do „Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihajlovića.

Opširnije o ovome čitajte u izdanju „Blica“ od petka, 15. aprila 2011. godine.

{youtube}Zxl8E4k2uEE{/youtube}

(Visited 88 times, 1 visits today)