Džo Satrijani u maju u Beogradu


SatrianiDžo Satrijani (Joe Satriani), virtuoz na gitari, sa čak 14 nominacija za Gremi nagradu i 10 miliona prodatih primeraka albuma, nastupiće 24. maja sledeće godine u “Sava centru” u Beogradu, u organizaciji koncertne “Long play”.

Satriani je rođen 1956. u Njujorku, a sa sviranjem je počeo sa 14 godina kada je saznao da je Džimi Hendriks (Jimi Hendrix) preminuo. 1974. godine studirao je muziku sa džez gitaristom Bili Bauerom (Billy Bauer) i džez pijanistom Leni Tristanom (Lennie Tristano). Iste godine je počeo da drži časove gitare Stivu Vaju (Steve Vai) a 1978. godine, kada je prešao na Berkli univerzitet (Kalifornija), i  Kirku Hametu (Kirk Hammett – Metallica), Dejvidu Brajsonu (David Bryson – Counting Crows), Kevinu Kejdogenu (Kevin Cadogan – Third Eye Blind), Leriju Lalondeu (Larry LaLonde – Primus), Aleksu Skolniku (Alex Skolnick – Testament), Filu Ketneru (Phil Kettner – Lääz Rockit) i Čarliju Hanteru (Charlie Hunter).

Prvi album “Not of This Earth” je objavio 1986. godine, a godinu dana kasnije i “Surfing with the Alien” koji je odlično primljen kod publike i kritike.

1987. je bio na turneji sa Mikom Džegerom (Mick Jagger) iz The Rolling Stones-a, a 1989. godine izašao je njegov treći album “Flying in a Blue Dream”, za vreme čijeg snimanja je umro Satrianijev otac, te je ceo album obojen sećanjima na njega.

1992. godine objavljen je “The Extremist”, njegov kritički najviše priznat i izuzetno uspešan album.

Tokom 1993. godine pridružio se bendu Deep Purple na turneji po Japanu na mestu Ričija Blekmora (Ritchie Blackmore). Koncerti su bili veoma uspešni zbog čega su mu ponudili da ostane u bendu, ali je on odbio zbog solo karijere.

1996. godine je sa Stivom Vajom i Erikom Džonsonom (Eric Johnson) organizovao prvu G3 turneju na kojoj su tokom svih ovih godina svirali Ingvi Malmstin (Yngwie Malmsteen), Džon Petruči (John Petrucci), Keni Vejn Šepard (Kenny Wayne Shepherd), Robert Frip (Robert Fripp), Endi Timons (Andy Timmons), Edrian Leg (Adrian Legg) i drugi.

Dve godine kasnije izašao je album “Crystal Planet”, kojim po mnogo čemu podeća na njegov rad iz kasnih 80-ih., a 2000. godine i “Engines of Creation”, jedan od njegovih najeksperimentalnijih projekata.

Usledili su albumi “Strange Beautiful Music” (2002), “Is There Love in Space?” (2004), “Super Colossal i Satriani Live!”, (2006), “Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock” (2008) i “Black Swans and Wormhole Wizards” (2010).

2006. godine pomaže neprofitnu organizaciju koja obezbeđuje muzičke instrumente i besplatne časove sviranja za decu koja pohađaju državne škole u SAD.

Veliki uticaj na njegovo stvaranje imali su Džimi Hendrix, Erik Klepton (Eric Clapton), Džimi Pejdž (Jimmy Page), Riči Blekmor i Džef Bek (Jeff Beck) kao i džez gitarista Alan Holdsvort (Allan Holdsworth).

Satrijani je pravi virtuoz svog instrumenta, priznat zbog svog specifičnog i prepoznatljivog stila sviranja, majstor je legato tehnike, tejpinga sa dve ruke, sweep-picking-a, volume swells-a…

Satrianijeva muzika je inspirisala mnoge progresiv rok bendove među kojima je i Dream Theater, sa kojima je radio 2007. godine na njihovom albumu “Systematic Chaos”. Što se tiče gitare, Satrijani svira na svojoj Ibanez seriji.

U anketi magazina “Guitar World” za najboljeg gitaristu svih vremena Satrijani je zauzeo zavidno peto mesto.

Uskoro se očekuju i informacije o kartama.

(Visited 195 times, 1 visits today)