Džimi Hendriks i zvuci Amazona


Egberto ŽismontiČuveni brazilski kompozitor, pijanista i gitarista Egberto Žismonti nastupiće 12. februara u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u okviru 12. “Gitar art festivala”. Žismonti će sutradan, 13. februara, svirati u Novom Sadu.

Umetnik će u Beogradu nastupiti sa svojim sinom, takođe uspešnim gitaristom Aleksandrom.

Žismontijeva muzika je nastala pod snažnim uticajem Vilja Lobosa, a muzička kritika ocenjuje da njegov zvuk savršeno reflektuje muzičku raznovrsnost Brazila. Spajajući muziku Indijanaca Amazonije sa sambom i “chorom”, kao i sa lokalnim pravcima kao što su frevo, bajao i foro, on je muzikom ušao u srž brazilske duše, na način koji je istovremeno primitivan i prefinjen. Zahvaljujući muzičkom obrazovanju i otvorenosti ka novim zvucima, on je stvorio osoben stil koji je mu je obezbedio mesto u samom vrhu latinoameričke muzičke scene. Iako ga najčešće svrstvaju u džez muzičare, Žismonti na svojim neobičnim gitarama od 10, 12, pa i 14 žica svira muziku koja uključuje nasleđe brazilskih domorodaca, ali i rokenrol Džimija Hendriksa.

Ovaj virtuozni muzičar nije samo majstor gitare, nego i klavira, što je posledica njegovog odrastanja u muzičkoj porodici. Klavir je tako naučio da svira na insistiranje oca, a gitaru je počeo da izučava da bi udovoljio majci Italijanki.

“U suštini sam pijanista koji svira gitaru. Zbog raspona koji klavir ima, moje su uši naštimane na intervale veće od onih na gitari i to je glavni razlog zašto koristim toliko žica”, kaže Žismonti.

Već u šestoj godini počinje Žismontijevo petnaestogodišnje muzičko školovanje na klaviru, da bi se posle u Parizu usavršavao za orkestraciju gde je i došao u dodir sa raznim muzičkim izrazima od klasične muzike i džeza do izvorne brazilske muzike “choro” koja ga i vodi u krajnje fanatično učenje gitare. Posle zamene klasične šestožičane za posebno izrađenu desetožičanu gitaru, počinje Žismontijev rad na komponovanju koncerata pod uticajima veoma ekspresivnih gitarista poput Đanga Rajnharta i Džimija Hendriksa.

Umetnik iz Rio de Žaneira smatrao je da klasična i pop muzika, poput Hendriksove, nisu na suprotnim stranama i da “ne postoji razlika između te dve vrste muzike”.

Godine 1981. snima antologijski album “Sanfona”, koji ga je svrstao među autore najboljih džez ploča svih vremena, rame uz rame sa velikanima kao što su Kit Džeret, Čik Korija, Vejn Šorter ili Pet Metini. Među kolegama iz te generacije, izdvaja se i saradnja sa velikim saksofonistom Janom Gabarekom sa kojim Žismonti snima i album „Sol Do Meio Dia“, inače posvećen Šingu Indijancima sa kojima je ovaj brazilski umetnik živeo jedno vreme u džunglama Amazonije. Zanimljivo je da je tad proveo čak dve nedelje svirajući flautu u šumi dok ga poglavica nije konačno pozvao u pleme.

Zajedno sa Garbarekom i nedavnim gostom Beogradskog džez festivala basistom Čarlijem Hejdenom 1981. godine je snimio i album “Magico”, kada je imao i veliku turneju po Evropi. Jedan od njegovih zanimljivijih albuma iz devedesetih godina (a bilo ih je ukupno šest) svakako je ploča “Musica de Sobrevivencia” iz 1993, koji je inspirisan delima brazilskog pesnika Manoela de Barosa, a koji se bavi dualizmom brazilskog društva razapetog između bogate kulture Portugala i masovne nepismenosti lokalnog stanovništva. Problemi brazilskog društva oduvek su mučili Žismontija, i to je uvek moglo da se oseti i u njegovoj muzici.

“U odnosu na ostatak sveta, Brazil predstavlja istinsku mešavinu rasa”, kaže Egberto Žismonti. “Ovde ne mislim samo na suživot, već na međusobno prožimanje – Brazilci, Indijanci, Evropljani, Afrikanci… Zbog tog spajanja mi smo bliži široj životnoj slici i jednom horizontu koji je više estetski.”

Ne propustite na „Gitar art festivalu“

  • Sreda, 9. februar, “Kolarac”, 21.30
    Stefan Milenković i Edin Karamazov – Naš najpoznatiji violinista nastupiće sa bosanskim majstorom na lauti, koji je najpoznatiji po saradnji sa Stingom
  • Četvrtak, 10. februar, “Sava centar”, 20
    “Div4s” – Četiri soprana koja su slavu stekla pevajući sa Andreom Bočelijem, a repertoar im čine operske obrade evergrin hitova, italijanskih klasika i internacionalno poznatih pesama
  • Petak, 11. februar, “Sava centar”, 20
    Mariza – Fado diva će u Beogradu predstaviti novi album “Fado Tradicional”, sa scenografijom koju je uradio arhitekta Frenk Geri, autor muzeja “Gugenhajm” u Njujorku

Ulaznice
Ulaznice u veoma ograničenom broju i po ceni od 1.700, 1.400 i 1.100 dinara već su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine ili rezervacijom u direkciji “Gitar art festivala” na telefon 011/276-98-40.

(Visited 48 times, 1 visits today)