Džiboni: Pevaću dok budem mogao da stojim na nogama


Zlatan Stipišić DžiboniVeselim se večerašnjem koncertu i jedva čekam da izađem na scenu i da se družim s publikom. Daću sve od sebe da bude nezaboravno. Nemam običaj da kažem hop pre nego što skočim, ali baš imam osećaj da ćemo se svi divno provesti – kaže za „Blic“ Zlatan Stipišić Džiboni, popularni splitski kantautor koji će u sredu uveče održati koncert u subotičkoj Hali sportova.

Prvi put pevate u Srbiji. Kakav je osećaj? Ima li treme?
– Nemam temu, ali imam veliku odgovornost. Želim da sve dobro ispadne i da damo sve od sebe, da bend bude dobar, da mene grlo posluži…

Ulaznice su planule u rekordnom roku…
– Meni je to super, to je odlična vest. Znači da se moje pesme ljudima sviđaju i da im se dopada to što radim. Da se razumemo, radio bih ja pesme i u svojoj sobi, sam za sebe, ali je mnogo ugodnije kada znaš da se to još nekome sviđa. To je zaista dobar razlog da nastavim dalje.

Kakav će biti repertoar?
– Bend i ja se o svemu detaljno i unapred dogovorimo, ali se posle ničega ne pridržavamo, jer sve zavisi od toga kakva je interakcija s publikom i kakva se energija stvori među nama. Kod mene je to sve dosta živo, nije striktno određeno i isplanirano. Muziku ne smatram svojim zanimanjem, već idem na osećaj. Recimo, kada sam mnogo dobro raspoložen, uopšte mi se ne pevaju balade. S druge strane, kada sam setan, prijaju mi tužne pesme. Ali to kakvog ću biti raspoloženja, ne mogu znati dok ne počne koncert.

Da li i dužina nastupa zavisi od raspoloženja? Publika u Srbiji je navikla na višečasovne koncerte?
– Za to ništa ne brinite! Biću na bini dok god budem mogao da stojim na nogama.

Vaša rajder lista je više nego skromna. Tražili ste samo vodu na bini.
– Ja sam jednostavan čovek, svašta sam prošao u životu i sam sam nekada organizovao rajder drugima. To što sam sada pod reflektorima ne daje mi za pravo da glumim zvezdu, a kamoli da glumim budalu. Malo vode na sceni, a u bekstejdžu malo crnog vina, i ja sam zadovoljan.

Razlikuje li se publika od mesta do mesta?
– Ne. Ja sam dugo na bini. Nisam zvezda rialiti šoua, pa da mi se popularnost dogodila preko noći. Dugo se bavim muzikom i ljudi koji vole moje pesme na istoj su talasnoj dužini kao i ja. Nema tu nikakve razlike. Na koncerte uvek dođe moja sorta ljudi. Pre neko veče smo svirali u Beču i bilo je publike iz naših krajeva, ali i Austrijanaca, Slovaka… I svi smo isto disali. Moja muzika okuplja… kako da vam kažem… načitane ljude. Druga muzika okuplja neke druge. I šta ću ja tu?! Ima jedna pametna rečenica: da nisi pokušavao da se dopadneš svima, dopao bi se mnogima. Što bih se dopadao svima?! Imam svoje ljude koji razumeju ono o čemu pevam, koji razumeju: ljubav, oproštaj, poverenje… Takvim ljudima se ja obraćam.

Karte planule
Interesovanje za jednog od najpopularnijih pevača s ovog podneblja je ogromno i ulaznice su odavno rasprodate. Ovo je njegov prvi koncert u Srbiji, pa će ga večeras osim Subotičana slušati i publika iz skoro svih krajeva Srbije za koje su organizatori obezbedili parking-mesta oko hale. Koncert počinje u 20 časova, a organizatori poručuju da se dođe dva sata ranije zbog kolona vozila koje će pristizati u Suboticu.

Autor: S. Milojković

(Visited 33 times, 1 visits today)