Dušan Kojić Koja: Sve žešće sviram kako starim


Beogradski bend „Disciplina kičme“ održao je odličan koncert u petak uveče na otvaranju bašte KST-a u Beogradu. Koja, frontmen benda, u inervjuu za „Blic“ najavljuje novi album koji će biti, kako kaže, nova pustolovina, zatim otkriva kako je napravio „najbolju jugoslovensku grupu svih vremena“ i priznaje da još uvek sa istim žarom svira bas gitaru kao na početku karijere.

  • Sećate li ste kada ste poslednji put svirali u KST-u?

– Zaista ne mogu da se setim kada je „Disciplina kičme“ svirala poslednji put u KST-u, možda 1989. ili tako nešto, engleska postava sigurno nije. Ali otvaranje bašte je uvek dobar povod za koncert, a mi volimo studente tehnike.

  • U kojoj fazi je snimanje novog albuma i kuda vas vodi inspiracija za nove pesme?

– Mogu svečano da vas obavestim da je album snimljen, te da se vrlo skoro očekuje njegov izlazak u javnost. Na albumu su opet neke nove teritorije posećene, nešto što ova grupa još nije do sad radila. Ono što ću još sad reći jeste da je album space-funk i glam-rock pustolovina, te da imamo i novinu u zvuku grupe… Ali, naravno, to je uvek taj isti divlji bas i frenetični ritam.

  • Sme li umetnost da bude odraz sveopšte stagnacije u društvu?

– Što da ne? Šalim se… Klasičnoj umetnosti nisam pridavao veliku važnost, jer su upravo tu bila ta pravila koja smo kršili, no, sad, posle svih ovih decenijskih nemilosrdnih digitalnih napada i poplave DIY „uradi sam“ estetike, počeo sam da pokazujem simpatije i ka klasičnoj slici, a pre svega knjizi. Ali, ne i klasičnoj muzici, dotle još nisam stigao. Ipak, mislim da je prosto nemoguće da se vreme ne odrazi na nečije stvaralaštvo.

  • Kada ste oformili bend sa minimalističkom postavom jeste li očekivali da će to biti trnovit put i jeste li znali da ćete jedino tako stvarati novi muzički ukus publike?

– Da. No, po ispunjenju svojih najradikalnijih muzičkih poteza, poslužio sam se svojevremeno lukavstvom i 1985. napisao sebi na kapi „Najbolji“, uveli smo duvačku sekciju u bend, obradili „Čudnu šumu“ od „YU grupe“ i kasnije se sve više i više šalili sa javnim mnjenjem i publikom, ali, nikad na uštrb muzike, jer to je sveta stvar.

  • Ima li u današnje vreme mesta za kvalitetnu, iskrenu i ne toliko komercijalnu muziku?

– Pa, nikad nije ni bilo, budimo iskreni, ako govorimo o masovnom ukusu, uvek je to bila borba… Inače, stvar mora biti na neki način popularna, pošto jedino tako dolazi do većeg broja konzumenata i eventualno nešto menja kod ljudi jer, ako ostane u okvirima svoje male alternativne zajednice, ostaje neprimećena.

  • Pritišćete li fuzz pedalu sa istim žarom danas kao i pre tri decenije. Šta održava tu strast koja traje sve ove godine?

– Nekako, što sam stariji, sve je lepše pritiskam, čak je ne bih ponekad ni gasio. Koliko mogu da primetim, sve je isto kao i na početku, uzbuđenje traje.

Veliki šou u KST-u

Koncertom grupe „Disciplina kičme“ 20. maja je ostvarena letnja sezona u bašti Kluba studenata tehnike (KST) u Beogradu.

Od koncerata u letnjoj sezoni u svojoj bašti, KST je za sada najavio za 10. jul „Casualities“ iz Nju Džerzija i pevača Horhea Hereru.

Trg Milana Mladenovića

  • Kako komentarišete aktuelnu inicijativu da plato ispred Doma omladine ponese naziv Trg Milana Mladenovića?

– Naravno da nemam ništa protiv i da pozdravljam takve akcije. Ma koliko to nekom izgledalo kao nečiji politički potez, ipak je to sigurno dobra i pozitivna stvar – zaključuje Koja.

  • Autor: Neven Džodan
  • Foto: G. Srdanov
  • Izvor: Blic Online
(Visited 129 times, 1 visits today)